Rendszerkritikus baloldali meg kommunista

Rendszerkritikus baloldali meg kommunista

Vicces dolog ez a nyáladzós gerinctelenség.

Nekrológot írt TGM-ről Jámbor, maga a cikk érdektelen sablonos marhaság, a lényegi elem Jámbor súlyos tudathasadása.

Lássuk csak. A cikk kiemelten pozitív jelzőként használja a “kommunista” jelzőt. Közben a szerző önminősítése “szociáldemokrata”.

Már ez is problémás. A szociáldemokrácia és a kommunizmus ugyanis ellentétes eszmék.

A szociáldemokrácia középbal, a kommunizmus szélsőbal. Mondjuk mint az ellenoldalon a kereszténydemokrácia és a nácizmus.

A középbal lényege: elfogadni a polgári, liberális politikai, gazdasági berendezkedést, s azon belül igyekezni elérni reformokat, pl. kiterjeszteni az állami ingyenes szolgáltatásokat, növelni a munkások védelmét, nagyobb szerepet adni a szakszervezeteknek, stb.

Hírdetés

A szélsőbal lényege: nem elfogadni a polgári, liberális politikai, gazdasági berendezkedést, hanem annak megváltoztatására törekedni. Hiszen a liberális, polgári berendezkedés alapjaiban igazságtalan, így nem lehet igazi megoldás keretein belül.

Két teljesen más eszme. A középbal szerint a polgári rend rossz, de minden más rosszabb nála, míg a szélsőbal szerint a polgári rend rossz, s minden más jobb nála. Lásd az utóbbira Lukács György mondását “a legrosszabb szocializmus is jobb a legjobb kapitalizmusnál”.

A szélsőbal 2 fő irányzata a marxizmus (kommunizmus) és az anarchizmus. Mindkét szó csúnyán hangzik manapság: az anarchistákról mindenkinek agresszív randalírozó huligánok jutnak az eszébe, a kommunistákról meg Lenin és Sztálin gulágjai és Észak-Korea. Szóval manapság inkább a “rendszerkritikus baloldal” a kedvelt önmegnevezés.

Íme Jámbor saját mozgalma, a Szikra azt mondja magáról “rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezet“. Oké, semmi gond, a szélsőjobb se használja magára a “szélsőjobb” szót, hasonló okokból, ott meg a “rendszerkritikus jobboldal” és a “nemzeti radikális” a kedvelt szóhasználat.

De felmerül a kérdés: a szociáldemokrata Jámbor esetleg tévedésből lépett be a kommunista Szikrába? Mert ha nem tévedés, akkor a másik opció: hazudik.

Nem kizárt, az egyetlen ok teljesen prózai: a 25-tagú Szikra képtelen lenne párszáz szavazatnál többet megszerezni, ezért ők inkább beálltak a mandátum kedvéért egy magát mégcsak nem is középbalnak, hanem egyenesen középjobbnak nevező ember – MZP – mögé, támogatva egy teljesen polgári, liberális programot?

Emberileg egyébként sajnálom ezt a Jámbort. Olyan szerencsétlen balek kinézete van. A parlamenti üléseken úgy néz, mint a megszeppent kisgyerek, akit a tanítónéni éppen rajtakapott valami csínytevésen. Még azt is el tudom képzelni róla, hogy tényleg nem érti mit művel.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »