Rendkívüli ünnep a vatikáni Pápai Görög Kollégiumban

Rendkívüli ünnep a vatikáni Pápai Görög Kollégiumban

Archimandritává avatták a Pápai Görög Kollégium rektorát Rómában – olvasható a Hajdúdorogi Főegyházmegye október 16-ai híradásában. Az ünnepélyes Szent Liturgián Kocsis Fülöp metropolita is részt vett.

A Pápai Görög Kollégiumot (Pontificio Collegio Greco) XIII. Gergely pápa alapította 1577-ben a keleti rítusú papok képzésére. A papképzés elsősorban azt a célt szolgálta, hogy az oszmán hódítás nyomán kialakuló iszlám hit és a protestáns eszmék térnyerését akadályozzák, valamint, hogy minél több ortodox egyházat vezessenek a Rómával való egyesülésre. A kezdetben domonkosok, majd jezsuiták, végül bencések irányítása alatt álló intézmény mára a világ minden táján élő görögkatolikus, sőt ortodox szeminaristák és előadók kedvelt kollégiuma. Rómában tanuló görögkatolikus kispapok jó része is itt tanult.

Az intézmény rektorát, Maciej Pawlik bencés atyát október 13-án, vasárnap archimandritává avatta Manuel Nin görögországi exarcha. A kollégium Szent Atanáz-templomában végzett görög nyelvű ünnepi Szent Liturgián részt vett Claudio Gugerotti bíboros, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa, Kocsis Fülöp metropolita és Jonáš Jozef Maxim eperjesi metropolita is.

A Szent Liturgiát követően a kollégium udvarán ünnepélyes fogadás volt, mely lehetőséget teremtett a sokfelől érkező egyházi és világi személyek baráti beszélgetésére. Sokan szép emlékeket idéztek föl a kollégium egykori magyar diákjairól, akik ma a görögkatolikus egyház jeles tagjai. Külön öröm volt, hogy a szertartáson részt vett Jób ortodox metropolita, a konstantinápolyi pátriárka képviselője.

Hírdetés

Az archimandrita keleti egyházi méltóság. Nagyobb, jelentősebb kolostor, intézmény igumenje (elöljárója) kaphatja meg. A papok között a püspök után a legmagasabb méltóság, mely életre szól, mitra viselésére jogosít. A keleti hagyományban az archimandriták széküresedés esetén gyakran esélyesek a püspöki címre is.

Szerző: Király András/Görögkatolikus Metropólia

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Eperjesi Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »