Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az ellenzék

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az ellenzék

Az orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatot terjesztenek be.

Az ellenzéki frakciók az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték a házelnöknél az ukrajnai háborúval összefüggésben március 2-ára.

Hírdetés

Az Országgyűlés honlapjára felkerült – DK-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és a Párbeszéd képviselőcsoportjához tartozó képviselők által aláírt – dokumentum szerint a kezdeményezők az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről szóló határozati javaslatuk megtárgyalása érdekében szorgalmaznak rendkívüli ülést.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felszólítaná Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy határolódjon el az orosz katonai beavatkozástól, illetve határozottan ítélje el az orosz agressziót. A kormányt arra szólítanák fel, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával, maradéktalanul hajtsa végre a NATO és az Európai Unió Magyarország részvételével meghozott döntéseit „a putyini Oroszország katonai agressziójával” kapcsolatban, valamint fogadja be a határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. A javaslatban követelik a paksi bővítés engedélyezési eljárásának azonnali felfüggesztését, illetve „az orosz érdekeket kiszolgáló” Nemzetközi Beruházási Bank azonnali kiutasítását Magyarországról.

Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére. Az aktuális üléstervben szerepel, hogy a parlament következő, egyben cikluszáró ülését a március 7-ével kezdődő héten tervezik megtartani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »