Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az uniós tagállamok vezetői csütörtökön

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az uniós tagállamok vezetői csütörtökön

Az orosz–ukrán határon kialakult, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerése okozta feszültség miatt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rendkívüli csúcstalálkozóra hívta a tagállamok vezetőit. A tanácskozást személyes részvétellel Brüsszelben tartják csütörtökön.

Charles Michel a rendkívüli uniós csúcsra szóló, szerdán közzétett meghívólevelében mindenekelőtt kijelentette: erőszaknak és a határok megváltoztatását célzó kényszernek nincs helye a 21. században.

A tagállami vezetőket tömörítő tanács elnöke köszönetet mondott az uniós országok elmúlt napokban tanúsított egységéért, különösen a kedden elfogadott, a két szakadár régió, Donyeck és Luhanszk önállóságának elismerése miatt Oroszországot célzó szankciócsomag gyors elfogadásáért.

Hírdetés

„Oroszország agresszív fellépései sértik a nemzetközi jogot, Ukrajna területi egységét és önállóságát, továbbá aláássák az európai biztonságot” – fogalmazott. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők a csütörtök este nyolc órakor kezdődő tanácskozásukon megvitatják majd az Ukrajnát és Oroszországot érintő legújabb fejleményeket, és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmének módjait.

Michel végezetül fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok továbbra is egységesek és határozottak maradjanak, és közösen határozzák meg kollektív megközelítésüket és intézkedéseiket.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »