Rendkívüli állapot: kilakoltatják a tallósi romákat. Életveszélyessé nyilvánították a Jegenyés- romatelepet

Rendkívüli állapot: kilakoltatják a tallósi romákat. Életveszélyessé nyilvánították a Jegenyés- romatelepet

Rendkívüli állapotot hirdettek a galántai járásbeli Tallóshoz tartozó Jegenyés-romatelepen. A statikusok jelentése alapján a romatelep fő lakóépülete életveszélyes állapotban van. 117 romának kell(ene) elhagynia szinte azonnali hatállyal a telepet. A bomba robbant – a polgármester az elmúlt órákban közölte a helyzetet a romákkal, gyors ütemben keresik az ideiglenes lehetőségeket. A járási hivatal leadta a jelentéseket az illetékes hivataloknak. A labda a belügyminisztériumnál pattog.

Rendkívüli állapotot hirdetett március 28-án, délután két órától Tallós község önkormányzata. A statikusok jelentése alapján a Tallóshoz tartozó jegenyési romatelepen a 422-es házszámmal rendelkező épület életveszélyes állapotban van. Jelenleg 117 roma, ebből 45 gyermek lakja az épületet. Portálunk épp azután érte utol telefonon Horváth Zoltánt, Tallós polgármesterét, amikor a romatelepen közölte az információt a romákkal: belátható határidőn belül el kéne hagyniuk az eddigi lakóterületüket.

Kilakoltatás?

Első körben az okosabb romákkal tudtunk beszélni. Most összegezzük, ki az, aki el tud menni rokonokhoz, ki az, akinek nem lenne hova mennie. Ennek függvényében a napokban okosabbak leszünk. Biztos, hogy szükségünk lesz a kormány segítségére, mert most nagyon nem könnyű a „hogyan tovább”

– nyilatkozta a polgármester.

A tallósi – jegenyési romák évtiezedek óta élnek tipikus romatelepi körülmények között. Nyilván felmerül a kérdés, miért pont most kezdték oldani ezt a helyzetet az illetékes szervek. A polgármester elmondta,

több bejelentés is érkezett a tűzoltósághoz és az enviromentális rendőrségre, hogy a romáknál egyre inkább csak gyűlik a mindennemű hulladék, és rengeteget „égetnek”. Aki autóval utazik a romatelep mellett, erre tanúbizonyságot is nyerhet – a jegenyésiek gyakran gyújtanak tüzet, szemetet égetnek, melegszenek mellette.

Válságkezelés

A bejelentések miatt összeült a válságstáb – többek közt a Galántai Járási Hivatal, a munkaügyi hivatal, a közegészségügyi hivatal és környezetvédelmi szakemberek jelenlétében. Itt bízták meg a statikusokat azzal, mondjanak szakvéleményt Jegenyéssel kapcsolatban.

Hírdetés

Robbant a bomba, itt most minden csak órák kérdése lesz – magyarázta a polgármester. A statikusok szakvéleménye szerint az az épület, amelyben eddig a jegenyési romák laktak, egyáltalán nem alkalmas lakhatásra, azonnali lebontást javasoltak

– tette hozzá a polgármester. Mint mondta, Nagyszombat megye önkormányzatát is értesítették a kialakult helyzetről.

Minden pénz kérdése

Ján Duranský, a válságstáb és a Galántai Járási Hivatal elnökeként már bejelentette a felsőbb hivatalokba, valamint a Belügyminisztériumba a válságstáb döntését. Tallós polgármesterének március 28-án közölnie kellett a lakosokkal a rendelkezéseket.

„Ez a helyzet korántsem lesz egyszerű. Megtesszük, ami tőlünk telik.

A törvény kimondja, hogy ilyen rendkívüli állapot kihirdetésekor a település köteles segíteni, legalább szállás bebiztosításával. Tallós községnek nyilván nincs rá pénze, hogy most 117 embert „kilakoltasson” és máshol helyezzen el, ki tudja meddig. A folyamat még csak elkezdődött, a célok kitűzése még nagyon távol van, minden attól függ, hogy áll majd hozzá ehhez a kérdéshez a kormány

– magyarázta a járási elöljáró. A helyzetet még bonyolítja az is, hogy a földterület, amelyen a Jegenyés elnevezésű romatelep fekszik nem is Tallós tulajdonát képzi, hanem a Szlovák Földalapét.

„Ha elindulunk Pozsonytól Eperjesig, számtalan ilyen állapotban lévő romatelepet, problémát fellelhetünk. Tényleg nagyon bonyolult és érzékeny ez a téma, kérdés. Az elkövetkező napok kulcsfontosságúak lesznek, de megteszünk mindent, amit ebben a helyzetben tehetünk” – zárta le beszélgetésünket Ján Duranský. Az Állami Tartalékalaptól is segítséget kérnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »