Remišová: Az EB jóváhagyta a felhasználatlan uniós források igénybevételét a lakosok és cégek megsegítésére

Remišová: Az EB jóváhagyta a felhasználatlan uniós források igénybevételét a lakosok és cégek megsegítésére

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta Szlovákia azon kérését, hogy igénybe vegye a felhasználatlan uniós forrásokat a magas energiaárak által érintett lakosok és cégek megsegítésére – tájékoztatott Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszter. A Bizottság javaslatát még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Szlovákia a 2014–2020-as programidőszakban fel nem használt forrásokat a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság számára veheti igénybe. A cégek megsegítésére sémákat dolgoznak ki, mint például a COVID-19 világjárvány idején, a lakosok pedig energiacsekkeket kaphatnak. Az EB az uniós források teljes összegének 10 százalékában határozta meg az erre a célra felhasználható támogatásokat, ami körülbelül 1,5 milliárd eurót jelent. Remišová elmondása szerint Szlovákia megpróbálja elérni, hogy az Európai Parlament ennek duplájára módosítsa az összeget.

– mondta Remišová.

Hírdetés

Elmondása szerint a legkésőbbi határidő ez év vége, ugyanis az EP döntése után módosítani kell az operatív programokat és elő kell készíteni a Szlovákiának szánt pályázatokat. A támogatásokat viszont legkésőbb a jövő év végéig fel kell használni.

A miniszterelnök-helyettes szerint a cégek és a lakosok uniós forrásból és az állami költségvetésből történő megsegítésére irányuló intézkedéseket párhuzamosan készítik elő, hogy optimális esetben egyszerre lehessen fizetni mindkét forrásból.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »