Remek hotelekben is tűnnek már fel migránsok

Remek hotelekben is tűnnek már fel migránsok

A hazai turizmuson meg sem látszik a jelenlegi migránshelyzet, sőt vannak olyan tehetősebb menedékkérők, akik már kelet-magyarországi hotelekben szállnak meg. A szakmabeliek a későbbiekben sem számítanak visszaesésre, Magyarország a külföldi vendégek szemében továbbra is biztonságos úti cél.

Felmérésünk szerint a szállodákban a lemondások száma elhanyagolható, az utóbbi időszakban a migránshelyzet miatt nem romlott a hotelek forgalma – mondta el Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy pénteki, Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy ugyan egyes régiókban, így Dél-Magyarországon volt néhány hotel, ahol a migránsok miatt csökkent a belföldi kereslet, Bükkfürdőn és Sárváron azonban „tovább dübörögnek” a szállodák. Olyan hotel is van, ahol a fizető vendégek között migránsok is vannak. A velük kapcsolatos kérdésekkel a szállodák a szövetséget is megkeresték, és tanácsuknak megfelelően csak olyanoknak adtak ki szobát, akik rendelkeztek érvényes úti okmányokkal és pénzügyi garanciákkal.

Az elnök az MNO-nak elmondta, hogy a migránsokat elszállásoló szállodák főleg Kelet-Magyarországról, leginkább Debrecenből tettek fel kérdéseket. Voltak köztük jobb hotelek is, ami Niklai szerint nem meglepő, hiszen a migránsok közt köztudattan vannak tehetősek. A szövetség információi szerint elsősorban szírekről van szó.

Második Kossuth tér

Hírdetés

Niklai arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a Keleti pályaudvar környéki hoteleknél is jó a forgalom, még a tőszomszédságában, a Rákóczi úton álló Best Western Hotel Hungaria – Grand Hotel Hungária sem tapasztal problémákat. Ezt, fogalmaz az elnök, talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor pár évvel ezelőtt, a Kossuth téri tüntetések idején is megtelt a környék. Akkoriban a Hotel Parlamentben is voltak olyan ausztrál vendégek, akik kíváncsiságból érkeztek. Erről szól a katasztrófaturizmus. Másrészt a sajtó képviselőinek is muszáj a környéken lakniuk.

A jelenlegi helyzet várhatóan a későbbiekben sem jár a hotelekre nézve negatív következményekkel. Az elnök kiemeli azt is, hogy a szállodák vendégéjszakáinak száma és bevétele is látványosan emelkedett az év első hét hónapjában, és ugyan az augusztusi adatok még nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint a növekedés kiemelkedő volt ebben a hónapban is, méghozzá az ország minden régiójában. A várakozások és a hotelek visszajelzései szerint az ágazat idén az elmúlt tíz év legjobb szeptemberét fogja zárni. Például az ötcsillagos szállodákban jelenleg 90 százalék feletti a foglaltság, Budapest gyakorlatilag megtelt. Ráadásul az őszi szezon, ami erős a konferencia- és a szabadidős turizmusban is, még csak most kezdődik.

Tartható a növekedés

Ugyancsak bizakodó Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese. Előadásában kiemelte, hogy hazánk továbbra is a legnépszerűbb kelet-közép-európai úti célok között van, az ágazat teljesítménye négy éve folyamatosan emelkedik, növekedési üteme négyszerese az európai átlagnak. Külföldön tavaly világszinten 4,4, Európában 3, Magyarországon viszont 13,7 százalékkal bővült a forgalom. A tavalyi év ráadásul minden idők legjobbja volt, és remélhetően idén is megdől a rekord. Erre Glázer szerint a migránshelyzet sincs hatással, lévén a bevándorlók néhány jól behatárolható területen fordulnak elő, a frekventált látnivalók környékén nem találkoznak velük turisták.

Kiemelte, hogy a Turizmus Zrt. az eddigi eredmények megtartása érdekében szakmai szervezetekkel folyamatosan egyeztet, emellett pedig kommunikációs kampányt folytat belföldön és külföldön több csatornán keresztül a médiában, 37 országban lévő külképviseletein és partnerszervezetein keresztül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »