Rekordnagyságúra hízott a vízfej: a háromszázat közelíti az állami vezetők száma

Rekordnagyságúra hízott a vízfej: a háromszázat közelíti az állami vezetők száma

A koronavírus-járvány és a gazdasági válság sem tudja megállítani az állami fejesek számának folyamatos növekedését: idén év végére rekordnagyságúra hízott az állami vízfej: az állami vezetők száma most már megközelíti a háromszázat, miközben öt évvel korábban még azon hüledeztünk, hogy – az akkori csúcsokat megdöntve – a 225-öt is elérte a számuk, írja a Blikk.

2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor még elég volt 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, mostanra lényegében megduplázódott a számuk: 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár áll a kormányzati apparátus élén, pedig több bürokráciacsökkentő programot is meghirdettek az elmúlt években.

Ráadásul nemcsak többen vannak, a jelentős illetményemelések miatt sokkal többe kerülnek nekünk. Három éve még úgy számoltuk, hogy havi 160 milliót tesz ki a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok illetménye, most már több mint kétszer annyi, 350 millió forintos lehet a bértömegük.

A legtöbb fejes a Miniszterelnökségen található, a miniszteri biztosokkal együtt 41-en vannak a decemberi adatok szerint. Csak eggyel kevesebb vezetővel rendelkezik Palkovics László innovációs miniszter, aki a 21 helyettes államtitkárával abszolút csúcsot döntött. A harmadik legtöbb csúcsvezetővel bíró tárca az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ahol 35 állami vezetőt találni. Nem mindenhol ennyire túlsúlyos a vezetői gárda, a Honvédelmi Minisztériumnál mindössze nyolc vezetővel meg tudják oldani az irányítást, de a belügyi tárca is áramvonalasnak tűnik a 14 vezetőjével.

Hírdetés

„A kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak, amennyi feltétlenül szükséges” – "magyarázta" a helyzetet a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

A szakszervezeti vezető szerint érthetetlen a helyzet.

"Ehhez a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés, így semmiféle közigazgatási-szakmai oka nincs" – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

"Az alsóbb szinteken ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg, sok státuszt megszüntettek, és azóta lasszóval kell fogni az ügyfelekkel foglalkozó, ügyintézői munkakörökre az embereket” – tette hozzá.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »