Rekordmennyiségű fentanilt foglaltak le az ausztrál hatóságok

Az ausztráliai rendőrség történetének eddigi legnagyobb fentanilszállítmányát foglalta le hétfőn, amivel több mint 5 millió adag halálos drog utcára kerülését akadályozták meg – közölte az ausztrál határőrség.

A tájékoztatás szerint a drogot katonai lőszeres dobozokban rejtették el egy 3 tonnás ipari esztergában, amely Kanadából érkezett Melbourne-be 2021 végén.

Összesen mintegy 60 kg illegális szert foglaltak le, amiből 11,2 kilogramm fentanil volt. 30 kilogramm metamfetamint is találtak, melynek feketepiaci értékét 27 millió dollárra becsülik.

A rendőrség szerint mindössze 28 milligramm fentanil is halálos lehet, s hozzátették, hogy még sosem találtak ekkora fentanilszállítmányt; korábban csak 30 gramm alatti mennyiségeket foglaltak le.

Hírdetés

A fentanil kezelése is mérgező, és a használata is halálos lehet. A világ számos részén járványszerűen terjed a  használata, ami emberek ezreinek életébe kerül

– mondta James Watson, az ABF regionális parancsnoka.

Anthony Hall ausztrál szövetségi rendőrfőnök elmondta, hogy közismert, hogy bűnszervezetek szintetikus opioidot, fentanilt kevernek a kábítószerekhez, amivel „életveszélyes koktélt kevernek ki”.

A tiltott szerek használói soha nem lehetnek biztosak abban, hogy mit használnak. Az ilyen drogszállítmányok lefoglalása rávilágít arra, hogy halálos oroszrulettet játszanak, és ebben Ausztrália nem akar részt venni

– szögezte la a rendőrfőnök.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »