Rejtélyes tiltási hullámot indított a Facebook Magyarországon

Rejtélyes tiltási hullámot indított a Facebook Magyarországon

Több magyar felhasználó fiókját is felfüggesztette a Facebook, és most bizonyítaniuk kell személyazonosságukat. Számos oldal kedvelői száma is nagyot esett, ebből arra lehet következtetni: rendszerszinten változott valami a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában.

Hétfőn – úgy néz ki – nagyobb volumenű fake-fiók törlési, felfüggesztési hullámot indított a Facebook Magyarországon, amelyet a jelek szerint elég sok járulékos veszteséggel járt, mivel az Indexhez és a Portfolióhoz is több helyről érkeztek jelzések ezzel kapcsolatban. A nemzetközi sajtóból nem érkeztek hírek tömeges tiltásokkal, felfüggesztésekkel vagy törlésekkel kapcsolatban, de elképzelhető, hogy szigorítottak a fake-felhasználó szűrési algoritmusukon.

A Portfolio szerkesztősége tud olyan felfüggesztett felhasználóról, aki nem csak valós személy, de a sokéves, nem túl aktív Facebook-tevékenysége alapján sem gondolnák, hogy hamis felhasználónak dobja ki egyszer a Facebook ellenőrző algoritmusa. Azt azonban, hogy pontosan miért függesztették fel, nem lehet tudni, mint írja:

Tegnap délután meg akartam nyitni a Messengert, ami jelezte, hogy újra be kell jelentkeznem. Ezt viszont már nem engedte arra hivatkozva, hogy a fiókom le van tiltva. Nem tudok róla, hogy bármi illegálisat tettem volna, és sajnos a Facebook sem indokolta meg a letiltást, így továbbra is elmondhatom, hogy fogalmam sincs a tiltás okáról. Évek óta nem osztottam meg az üzenőfalamon semmit, a profilképem egy éve ugyanaz, nem nagyon szoktam kommentelgetni, semmit. Egyvalamire tudok gondolni esetleg: épp előző nap csináltam csoportot a legénybúcsúm miatt, majd kiléptem onnan. Ha ez a bűnöm, hát szánom-bánom. A Facebook mindenesetre a személyi azonosságom bizonyítását kérte, el is küldtem nekik az igazolványt rögtön, azóta nem írtak, a letiltást nem oldották fel. Remélem hamarosan legalább valami indoklással megtalálnak.

A portál több másik ismerősét is tiltották, az egyik szerkesztőségi tagnak legalább 4 olyan ismerőse van, aki jó eséllyel semmi illegálisat, szabályzatellenes aktivitást nem mutatott – vagy legalábbis nem nagyon tud erről. Ismerve a Facebook-aktivitásukat elmondható, hogy teljesen átlagos felhasználónak mondhatók, jegyzi meg a Portfolio.

Mint az alábbi képernyőfotóból is kiderül, mikor egy fiókkal kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy nem valós személy vagy nem az a személy használja, mint akinek látszik, felfüggesztik a fiókot mindaddig, míg az illető nem azonosítja magát:

Hírdetés

Az indoklás: a fiók alkalmatlan a használatra. Ezzel pont semmit nem mondtak el a felfüggesztés okáról. A Facebook egyébként a súgójában azt írja, több okból kérhetik, hogy küldjünk másolatot a személyazonosító okmányunkról. Mint fogalmaznak:

  • Annak megerősítése céljából, hogy az elérni kívánt fiók a tiéd. A biztonságod fontos a számunkra. Azért kérünk személyazonosító okmányt, hogy rajtad kívül senki mást ne engedjünk be a fiókodba.
  • A neved megerősítése céljából. A Facebookon mindenkit arra kérünk, hogy a hétköznapi életben is használt nevén szerepeljen. Ennek segítségével meg tudunk védeni téged és közösségünket a személyazonossággal való visszaélésekkel szemben.
  • Emellett az egyéb visszaélések, például a csalások, az adathalászat és az idegen politikai befolyás megelőzése érdekében is kérhetjük az embereket arra, hogy erősítsék meg a személyazonosságukat.
  • Több oldal követői száma is meglehetősen fura mozgásokat mutatott, egyes oldalak követői száma több százzal csökkent, a Portfolio Facebook-oldalának kedvelői közül például majdnem százan tűntek el, amire még nem volt példa. Ebből is azt gondolhatjuk, hogy valami rendszerszinten változott a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában.

    Hetekkel korábban, május végén a Facebook azt közölte, idén év elején nagy kisöprést végeztek a fake-fiókok terén, január és március között 2,2 milliárd fiókot tiltottak le vagy töröltek. Becsléseik szerint körülbelül a fiókok 5 százaléka lehet hamis, a korábbi 3-4 százalékos becslésnél is több.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »