Rejtélyes jelek bombázzák a Földet

Rejtélyes jelek bombázzák a Földet

2018 és 2019 között 535 új, úgynevezett gyors rádiókitörést észlelt a kanadai CHIME teleszkóp. A kozmikus jelekből összeállított katalógus segítségével a kutatók jobban megérthetik ezeket a csillagászati jelenségeket, és a szélesebb világegyetem működését – olvasható a Science Alert tudományos portál cikkében.

A gyors rádiókitörések (FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid ideig tartó, nagyon erős löketei. Számítások szerint néhány milliszekundum leforgása alatt annyi energiát bocsátanak ki, mint 500 millió Nap együttvéve – írja az Origo.

Az első FRB-t még 2007-ben fedezték fel,

de a jelek kiszámíthatatlansága és rövidsége miatt a tudósok a mai napig nem tudják alaposabban vizsgálni a jelenséget. 

Nem elég ugyanis az égbolt megfelelő részét figyelni, a helyes hullámhossz megválasztása is alapvető fontossággal bír.

Szerencsére a CHIME teleszkópot pont az FRB-k vadászatára fejlesztették ki. A rögzített távcső négy antennával rendelkezik, amelyek képesek az ég nagy részét egyidejűleg tanulmányozni. A kutatóeszközt az FRB-k hullámhosszaira optimalizálták, működése során másodpercenként nagyjából 7 terabájtnyi adatot generál. 

Hírdetés

A CHIME megépítése előtt kevesebb mint 100 FRB-t fedeztünk fel, most egy év alatt több százat észleltünk” – szemléltette a berendezés képességeit Kaitlyn Shin, az MIT és a CHIME-kollaboráció kutatója.

Az új katalógusból világosan látszik, hogy a gyors rádiókitörések többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el az égbolton (e tény elég valószínűtlenné teszi, hogy idegen civilizáció termékei lennének), és meglehetősen gyakoriak – becslések alapján naponta akár 9000 FRB is előfordulhat. 

2018 és 2019 között a Chime összesen 535 gyors rádiókitörést észlelt.  

Bár túlnyomó többségük egyszeri jel volt, akadtak ismétlődők is.

A gyors rádiókitörések forrásairól alig tudnak valamit a szakemberek. 2020-ban sikerült először igazolni, hogy az egyik FRB egy magnetártól (rendkívül erős mágneses térrel rendelkező csillagmaradványtól) származik, a rejtély azonban ezzel koránt sincs megoldva – nagyon könnyen elképzelhető, hogy másfajta források és asztrofizikai jelenségek is kibocsáthatnak hasonló jeleket.

A kutatók a CHIME katalógusa alapján most tovább folytatják a gyors rádiókitörések vizsgálatát, és igyekeznek új FRB-ket is megfigyelni, bővítve ezzel az egyre terebélyesedő adatbázist.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »