Rejtély a Festetics-kastélyban: Miért épült lakosztály egy tehénistálló fölé?

Rejtély a Festetics-kastélyban: Miért épült lakosztály egy tehénistálló fölé?

Zöldellő erdők ölelésében, a falu szívében várja látogatóit Magyarország első klasszicista kastélya, a dégi Festetics-kastély. Vágó Bernadett, a Magyarország, szeretlek! című vetélkedő csapatkapitányaként is ismert színművész a közmédia Vár a Kárpát-medence turisztikai magazinjában ajánlotta a nézők figyelmébe a Pollack Mihály tervezte monumentális épületet. Az összeállításban arra is fény derül, miért építtetett éppen a szarvasmarhák istállója fölé pihenőszobát sógornőjének a kastély tulajdonosa.

A Fejér vármegyei Dég Székesfehérvártól és a Balatontól is 40 kilométerre fekszik. A már közel ezer éve lakott község éke az egyszerűségével, letisztultságával főúri pompát reprezentáló rezidencia, a Festetics-kastély, amely első látásra a Magyar Nemzeti Múzeumra emlékeztet. A hasonlóság nem véletlen: mindkét épületet a magyar klasszicista építészet egyik nagymestere, Pollack Mihály tervezte.

„Az építtető, Festetics Lajos egy horvát származású köznemes hamar felismerte, hogy a mezőföldi település környékén találhatók az ország legértékesebb szántói, ezért birtokot hozott létre. A Festetics-kastély különlegessége, hogy bár modernizációs beavatkozások történtek, gyakorlatilag az eredeti állapotában látható ma is”

tudta meg Vágó Bernadett a kastély felfedezése közben.

A Festetics család rajongott a természetért, különösen a botanikáért. Több mint egymillió fát ültettek és szívesen időztek a kastélykertben, amely a maga 300 hektáros területével Magyarország legnagyobb angolparkja. A kertben számos fa matuzsálem mellett egy tó is fellelhető, különlegessége a szigeten elhelyezkedő, meséket idéző németalföldi stílusú hollandi ház.

„Festetics Pál építtette tüdőbeteg sógornőjének, Lenkének. A kor elképzelései szerint a légúti betegségeknek kiváló gyógyszere volt az ammóniagáz, a friss tejfogyasztás és a széna szaga, ezért úgy alakították ki az épületet, hogy a földszinten tehénistálló épült, az emeleten pedig a grófkisasszonynak készült pihenőszoba, ahol érezhette a lentről feláramló illatokat. Valami hatása lehetett, mert Lenke viszonylag szép kort élt meg”

Hírdetés

jegyezte meg Schranz Mónika, a létesítmény vezetője.

Bár a Festetics család köztudottan katolikus vallású volt, mégis mélyen kötődtek a helyi református templomhoz – ennek története is megismerhető a Vár a Kárpát-medence idézett epizódjából.

Vár a Kárpát-medence – hírességek turisztikai ajánlói határon innen és túl, egész nyáron a közmédia csatornáin.

Magyarország, szeretlek! – vasárnaponként 19:45-től a Dunán.

MTVA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »