Régi verdák parádéja Kovásznán

Régi verdák parádéja Kovásznán

Augusztus 9–11. között tartották Kovásznán a Trabantosok XV. Találkozóját. A rendezvény fő szervezője kezdetektől fogva a Dre Racing Team Sport Club a kovásznai önkormányzat támogatásával, de idéntől a Retromobil Románia is bekapcsolódott, így az NDK-ban gyártott, sok vicc tárgyát képező Trabantok mellett számos más márkájú veterán autó is jelen volt a rendez­vényen.

A találkozóra kilencvenöt régi, történelminek számító autó érkezett az ország minden részéről. A régi verdák között volt 65 Trabant, néhány 1300-as és 1310-es Dacia, 120-as Škoda, de láttunk első sorozatban kiadott Volkswagent, 100-as Audit és más ritkaságokat is. A legöregebb egy eredeti, 1964-es kiadású 600-as kombi Trabant volt. Az autók között sok eredeti állapotút lehetett látni, de voltak átalakított (tuningolt) változatok is. A tavalyi találkozón a „legviccesebb” Trabant egy tűzoltó-rohamkocsivá alakított jármű volt, idén egy rohammentőkocsivá alakított Trabira lehetett rácsodálkozni.

A legtöbbek által körülállt autó egy 1988-ban gyártott Dutton Phaeton nyitott kocsi volt, amelyről gazdája, a bákói Iulian Șorea elmondta: Ploiești-ről vásárolta, és az országban csak kettő van belőle. Ezt a típust az angliai Dutton Cars 1970 és 1989 között készletautóként gyártotta Ford-mechanikával, alkatrészként volt kapható. A készletautó (kit-car) lényege, hogy a gyártó alkatrészként adja el a kocsit, működő autóvá a vevő szereli össze.

 

Hírdetés

 

A találkozó résztvevői szombaton délelőtt közös felvonulást tartottak Kovászna forgalmasabb utcáin, amelyet a helyiek és a turisták is nagy érdeklődéssel figyeltek. A felvonulás során a Trabantok és motorkerékpárok színes kavalkádja lenyűgözte a nézőket, és sokan nosztalgiával emlékeztek vissza a régi idők járműveire. A Super Coop előtti parkolóban Domaházi János és Olosz Levente szervezők részvételi oklevelet és egy liter kétütemű motorhoz járó keverőolajat adtak át minden jármű tulajdonosának.

Domaházi János, a rendezvény örökös szervezője lapunknak elmondta, a kovásznai trabantos találkozók országos szinten a legnépszerűbbek, hiszen más városokban, ahol hasonló eseményeket szerveznek, jóval kevesebb régiautó-tulajdonos vesz részt.

A találkozó délután a Tündérvölgyben folytatódott, ahol az autósok különböző ügyességi versenyeken vettek részt, majd bográcsolás mellett beszélgettek, élvezték egymás társaságát, eredeti autóalkatrészeket csereberéltek, de vásárlásra is volt lehetőségük egy kolozsvári és egy pitești-i ószerestől. Este szabadtéri diszkóval ért véget a rendezvény, amelyen a 70-es, 80-as évek slágereire mulattak a régi idők nosztalgiázói.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »