Reakciólavina Lázár szavaira

Reakciólavina Lázár szavaira

Nem jelent Európai Unió-ellenességet az, ha valaki jobb irányba szeretné terelni a közösséget – hárította el az ellenzéki kritikákat a Magyar Időknek nyilatkozó Kovács Zoltán. A kormányszóvivő szerint az ő és Lázár János kijelentései is összeegyeztethetők a kabinet hivatalos kommunikációjával.

Kisebbfajta belpolitikai vihart kavart Lázár János minapi kijelentése az európai uniós tagsággal kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a brit népszavazással kapcsolatban feltett kérdésre úgy fogalmazott: jó szívvel nem tudna a benn maradásra szavazni az EU-tagság ügyében. Kovács Zoltán egy televíziós műsorban tovább borzolta a kedélyeket azon mondatával, miszerint nem a bent maradás mellett tenné le a voksát, ha egy olyan népszavazáson kellene dönteni az ország EU-tagságáról, amelynek az alapját kizárólag az illegális migráció közösségi kezelése képezné. A félreértések elkerülése végett a kormányszóvivő gyorsan hozzátette azt is: nem szabad ezeket a népszavazásokat ilyen döntéssé tenni, ezért kell rávenni az unió vezetőit arra, hogy bizonyos kérdéseket, politikákat átgondoljanak.

Nem tudok arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bírálta volna ezeket a megszólalásokat – mondta Kovács Zoltán a Magyar Időknek arra a kérdésre, hogy miként egyeztethető össze az ő és Lázár kijelentése a hivatalos kormányzati politikával. Szerinte kijelentéseiket félremagyarázzák, azokból egyáltalán nem következik, hogy Európa-ellenesek lennének, sőt. Azt szeretnénk elérni, hogy Európa másképp működjön, és jó irányba változzon. Vannak olyan kérdések, amelyekben Brüsszeltől eltérő az álláspontunk, de attól még, hogy kritizáljuk az európai intézményrendszert, nem vagyunk Európa-ellenesek. Azt látjuk, hogy az unióban diktátumokból indulnak ki, ennek a világnak azonban véget kell vetni – szögezte le Kovács Zoltán, aki szerint a mostani egy újabb hisztéria az ellenzék részéről.

Hírdetés

Az ügyben tegnap megszólalt az egyik internetes portál kérdésére Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint Magyarországnak mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból az az érdeke, hogy az Európai Unió tagja legyen. Ugyanakkor az Európai Unió alapvető reformokra szorul. Az Index.hu a miniszterelnököt is megkereste, akinek sajtósa ezt a választ küldte: Ebben a témában Orbán Viktor EU-csúcs utáni mintegy 70 perces sajtótájékoztatóját tekintse irányadónak! Navracsics Tibor uniós biztos csak annyit közölt, hogy élne a titkos szavazat jogával, Gulyás Gergely viszont bőbeszédűbb volt. A Fidesz alelnöke. így vélekedett: bár elkeseríti az eltérő véleményeket nem tisztelő, intoleráns brüsszeli elit, az európai nemzetek közötti intézményesült együttműködésnek szerinte nincs alternatívája. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a Twitter-oldalán magánvéleményét ismertetve annyit írt angolul: Remain (Maradni).

Az MSZP, a DK és az Együtt úgy vélte, a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból, míg a Párbeszéd Magyarországért azt tanácsolta Lázárnak és „bandájának”, ha rosszul érzik magukat az unióban, „lépjenek ki nyugodtan, és szaladjanak Putyin gazda lábaihoz”. A Jobbik szerint a Fidesz 180 fokos pálfordulást hajtott végre az EU-hoz fűződő viszonyában, a Liberálisok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy Lázár Jánosnak mint az uniós források felhasználásáért felelős miniszternek „minden kormánytagnál jobban kell tudnia, mennyit köszönhet Magyarország az EU-nak”.

Azt, hogy nincs napirenden megkérdőjelezni Magyarország uniós tagságát, már a brit népszavazás előtt egyértelművé tette a kormány azáltal, hogy hirdetést tett közzé a Daily Mail című konzervatív napilapban. Az Orbán Viktor aláírásával ellátott felhívásban az állt, hogy a döntés a briteké, de a kormányfő szeretné, ha tudnák, hogy „Magyarország büszkén áll mellettük az Európai Unió tagjaként”. A miniszterelnök a népszavazás eredménye kapcsán az e heti EU-csúcsot követően úgy fogalmazott: fontos kérdés az, hogy „mi, európaiak, akik benne vagyunk, és benne akarunk maradni az Európai Unióban, milyen tanulságot vonunk le abból, ami történt”. Szerinte a migráció elhibázott uniós kezelése döntött a brit kilépés mellett, ugyanakkor nem szabad összekeverni a bevándorlás kezelésének kérdését a tagság kérdésével, mert abból baj lesz. Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok hisznek abban, hogy Brüsszelben meg lehet állapodni olyan migrációs politikáról, ami elfogadható számunkra, és nem kell felvetni a tagság kérdését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »