Reagált az ukrán külügy Orbán Viktor vasárnap esti megjegyzésére

Reagált az ukrán külügy Orbán Viktor vasárnap esti megjegyzésére

Az ukrán külügyminisztérium szerint Orbán Viktornak inkább hálásnak kellene lennie Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azért, hogy a háború nem érte el az ukrán-magyar határt. A közösségi hálón megjelent közlemény szerint az ukrán külügyminisztérium tiszteletben tartja a magyar nép választását.

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek ugyanakkor nem volt oka azt mondani, hogy a győzelemhez vezető úton Ukrajna elnökével is harcolnia kellett. Először is, sem Ukrajna sem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem kapcsolódott be a magyar politikai kampányba.

szögezi le az ukrán külügy, majd azzal folytatja, hogy “az ukrán elnöknek jóval fontosabb dologgal kell foglalkoznia minden nap: az orosz agresszió elleni harccal”.

A magyar kormányfőnek inkább hálásnak kellene lennie az ukrán elnöknek, amiért a háború nem éri Magyarország határait, köszönhetően az ukrán nép hősiességének, amivel kivédi Putyin elnök agresszív akcióit.

Az ukrán külügy abbéli reményét fejezte ki, hogy “az újabb politikai mandátum lehetővé teszi a magyar kormány számára több más prioritás között, hogy foglalkozzon az orosz elnök agresszív politikájával, azzal, hogy az orosz hadsereg állatias szörnyűségeket követ el az ukrán nép kárára, illetve Bucsa, Irpiny és Hosztomel településeken történt háborús bűnökkel”.

Hírdetés

Reméljük, hogy Budapest egyértelműen elítéli majd ezeket a bűntetteket és átértékeli az Ukrajna támogatásával kapcsolatos álláspontját (…) Amíg nincs Ukrajna biztonságban, Magyarország sem lehet biztonságban. Országunk az ukrajnai magyarok otthona is, akik elidegeníthetetlen részei az ukrajnai társadalomnak, és akiknek identitását nagyra becsüljük. Együtt kell működnünk, hogy legyőzzük az orosz ellenséget és újra békét teremtsünk Ukrajna, Magyarország és más európai országok érdekében.

zárul a közlemény.

Orbán Viktor vasárnap esti győzelmi beszédében elmondta, hogy még soha nem volt annyi ellenfele a kormánypártoknak mint most, majd a velük szemben összefogó erők közé sorolta Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »