Reagált a világ Trump győzelmére

Reagált a világ Trump győzelmére

Elég vegyes az új amerikai elnök fogadtatása. Sok országban érzik úgy, hogy újra kell gombolniuk a kabátot.

Donald Trump győzelme sokakat váratlanul ért. Néhányan örülnek, páran szomorkodnak, de egy biztos: a világ szinte összes kormánya az amerikai kapcsolatok átrendeződésére készül – írja a CNN.

Dél-Korea nemzetbiztonsági hivatala sürgős megbeszélést tartott, miközben Japán pénzügyi vezetői pánikba estek a Nikkei 1000 pontos tőzsdepiaci zuhanása miatt. Nemcsak az ázsiai országban, hanem Nagy-Britanniában és Franciaországban is estek a részvények. A mexikói valuta, a peso zuhanórepülésbe kezdett.

„A brexit és ez után minden lehetséges. A világ a szemünk láttára omlik össze. Szédületes” – írta Twitteren Franciaország amerikai nagykövete, Gerard Araud.

A Nyugat kettős tragédiájának hívta a brexitet és az amerikai választás eredményét a volt svéd miniszterelnök, Carl Bildt. A Die Welt német napilap pedig az „Apokalipszis most!” című film poszterével jelezte álláspontját az eredmény kapcsán.

Angela Merkel pártja, a CDU szintén aggodalmának adott hangot. Az egyik párttag és a német parlament külpolitikai bizottságának elnöke, Norbert Roettgen szerint fogalmuk sincs mit tesz majd az új elnök. „Ha a düh hangja lép hivatalba, nem lehet tudni, mi fog történni” – mondta egy német rádiónak.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kijelentette: el kell fogadni az amerikai elnökválasztás eredményét, Donald Trump republikánus jelölt győzelmét. Hozzátette: nem tudni, Trump miként vezeti majd az Egyesült Államokat, és hozzá kell szokni ahhoz, hogy csökken az amerikai külpolitika kiszámíthatósága. Mint mondta, „jó, hogy véget ért a választási kampány”, mert mély sebeket okozott, amelyeket nem lesz egyszerű begyógyítani.

Hírdetés

Trump természetesen dicséreteket is begyűjtött. A magyar kormányfő mellett, a brit euroszkeptikus Nigel Farage és a francia szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen is elismerően szólt Trump győzelméről. Utóbbi egy képletes, dicsérő hátba veregetést is küldött a „szabad amerikai népnek” Twitteren.

A relatíve új brit miniszterelnök, Theresa May reményét fejezte ki, hogy továbbra is közeli kereskedelmi, biztonsági és védelmi partnerség lesz a két ország között.

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin táviratban és beszédben gratulált Trumpnak, ami nem meglepő, tekintve, hogy a két fél már többször kifejezte csodálatát a másik tevékenysége iránt.

A kubai kommunista párt egyik tagja mély aggodalmát fejezte ki Trump győzelme miatt. Esteban Morales szerint egy teljesen új fejezet kezdődik a két ország kapcsolatában, és lehet, hogy az elmúlt két év béke-erőfeszítései semmissé válnak.

Francoise Hollande sem túl boldog az eredmények láttán. A francia elnök szerint Trump győzelmével a „bizonytalanság időszaka jön el”.

Recep Tayyip Erdogan török államfő reményét fejezte ki, hogy Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban – írta az MTI. Binali Yildirim török miniszterelnök kihasználta az alkalmat, hogy megkérje Trumpot, mihamarabb adja ki Törökországnak a Pennsylvania államban emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot.

Christian Kern osztrák kancellár is gratulált Donald Trumpnak – írja az MTI. Úgy vélte, hogy ezzel a választási eredménnyel senki nem számolt, és meglátása szerint Trump a kampányban tett számos ígéretét nem fogja ugyanabban a formában megvalósítani. Heinz Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a Facebook közösségi oldalán tett bejegyzésében gratulált Trumpnak a győzelemhez. Úgy vélte, hogy a választók fokozatosan „büntetik” a politikai baloldalt. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »