Rangos zenei díjat nyert Pittsburghben az Országos Széchényi Könyvtár

Rangos zenei díjat nyert Pittsburghben az Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert, amelynek átadóját 2023. május 20-án tartották az Egyesült Államokban, Pittsburghben, ahol a kötet szerkesztője, Szabó Ferenc János képviselte a könyv alkotóit. A kutató a díj átvételekor hangsúlyozta, hogy a nemzeti könyvtár archívhangfelvétel-gyűjteménye nemcsak magyar, de nemzetközi érdeklődésre is méltán tarthat számot. Az elismerés a magyar zeneikönyvtáros- és zenetudósszakmának egyaránt komoly nemzetközi elismerés, a magyar hangfelvétel-történeti kutatások területén pedig egyedülálló siker.

Az Association for Recorded Sound Collections (ARSC) a hangtári és audiovizuális felvételek történetével foglalkozó szakemberek nemzetközi szervezete, amelynek taghálózata az egész világra kiterjed. Az ARSC minden évben több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményeket. Az OSZK kötete a Best Historical Research on General Recording Topics (Legjobb Történeti Kutatás az Általános Felvételkészítés Témakörében) kategóriában nyerte el a Best Discography (Legjobb Diszkográfia) díjat.

Az 1938. május 25. és 29. között Budapesten megrendezett 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nemcsak a 20. század magyar történelmében, kultúrtörténetében, de a magyar hangfelvétel-történetben is kiemelkedő eseménynek bizonyult.

Az ennek emléket állító kiadvány bepillantást nyújt az egyházzenei hangfelvételek története mellett a korabeli kiadók, lemezcégek működésébe is, ami művelődéstörténeti szempontból is igazi kuriózum. Amint az eucharisztikus kongresszusnak 2021-ben ismét Budapest adott otthont, úgy az 1938-as esemény archív hangdokumentumai is 2021-ben kerültek első ízben nyilvánosságra.

Hírdetés

Az OSZK kötetének CD-melléklete reprezentatív válogatást tartalmaz a kongresszus hangfelvételeiből. Háromféle hangzó dokumentumtípus is megőrizte a kongresszus eseményeit: a kereskedelmi forgalomba került gramofonlemezek, a Magyar Rádió stúdiófelvételei, valamint rádióközvetítések röntgenlemezre rögzített privát hangfelvételei.

A három típus három különböző nézőpontból mutatja be az eucharisztikus kongresszust. A Radiola-lemezek az előkészületeket támogatták, a Magyar Rádióban felvett és lemezre vágott stúdiófelvételek a rádió hangmúzeumának történeti felvételeit gazdagították, míg az élő hangközvetítések privát rögzítései pillanatfelvételként őrizték meg a kongresszus eseményeinek hangulatát.

Az eucharisztikus találkozó hivatalos énekrendje alapján hallható népénekek mellett található különleges felvételek a megnyitóünnepség részletei, valamint Eugenio Pacelli (1876–1958) bíboros, pápai legátus (a későbbi XII. Piusz pápa) Mátyás-templombéli köszöntése.

A kötetet különleges illusztrációk egészítik ki; kották, plakátok, lemezcímkék, fényképek foglalják keretbe a szöveg és a zene egységét.

A tanulmánykötet tartalmi része Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta munkája (mindketten az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársai).

A hangfelvételek anyagát az OSZK munkatársai, Dede Franciska és Illyés Boglárka közreműködésével Szabó Ferenc János állította össze, és Solymosi Ákos, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának munkatársa digitalizálta és restaurálta. A szöveget szintén a nemzeti bibliotéka munkatársa, Hutai Zsófia fordította angol nyelvre.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »