Rakétapajzs Európa védelmére

Rakétapajzs Európa védelmére

A deveselui komplexum átadása mérföldkőnek számít az európai rakétavédelem területén, mivel immár nemcsak a régióban állomásozó, szinte folyamatos mozgásban lévő amerikai rombolók képesek az esetleges fenyegetések semlegesítésére, hanem egy fix szárazföldi rendszer is végrehajthat válaszcsapást az ellenséges tevékenységre. Védelmi ernyőről ugyanakkor még továbbra sem beszélhetünk, ahhoz ugyanis jóval több ilyen bázisra lenne szükség.

A Romániában megépített, Aegis Ashore névre keresztelt rakétavédelmi rendszer egy fő szenzorállomásból és az ellenrakéták indítását végző kilövőegységekből áll. Nagy testvérével, a hadihajókra telepített Aegis-szel ellentétben a szenzorok itt nem működnek folyamatosan, csak az előretolt radarállomások jelzése alapján kapcsolnak be, amennyiben az európai NATO-tagállamokat rövid vagy középtávú ballisztikus rakétatámadás érné.

Az egyik ilyen előretolt radarállomás a kelet-törökországi Kürecikben található, ez folyamatosan pásztázza a közel-keleti térséget.

Egy ellenséges ballisztikus rakéta kilövését optimális esetben azonban először nem ezek a radarok, hanem az infravörös technológiával operáló katonai műholdak vennék észre, a koncentrált, nagy mennyiségű felszabaduló hő miatt. A földi radarok elsősorban a kilőtt rakéta pályájának kiszámítására alkalmasak és további követésére, meghatározva a semlegesítés pontját, ami roppant bonyolult feladat.

Hírdetés

A rendszer tulajdonképpen egy rendkívül gyors lövedéket igyekszik megsemmisíteni egy másik lövedékkel, az ellenrakétával. Ehhez precíz számításokra és gyors adatátvitelre van szükség, hiszen az ellenséges eszköz pályája könnyen módosulhat. Külön problémát jelenthet, ha a ballisztikus rakétát több, a kilövés után szétváló támadófejjel is felszerelték, mivel ezek mindegyikét külön-külön, egy-egy új ellenrakéta felhasználásával lehet csak semlegesíteni.

2018-ra a deveselui bázis mellett Észak-Lengyelországban is átadhatnak egy újabb Aegis Ashore-bázist. A rakétavédelmi komplexum elhelyezése azonban kérdéseket vet fel. Bár a rendszer önmagában képtelen az orosz stratégiai elrettentési képességek gyengítésére, Moszkva esetleges konvencionális nyomásgyakorlásával szemben védelmet nyújt az európai NATO-tagoknak.

Az Aegis Ashore nyújtotta biztosítékra akár szükség is lehet a jövőben, hiszen az orosz hadsereg több, rövid hatótávolságú, Iszkander-M típusú ballisztikus rakétaegységet is összevont az orosz föderáció nyugati határai mentén a közelmúltban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »