Rakétákkal támadott Izrael egy szír bázist, de az orosz technika közbeszólt

Rakétákkal támadott Izrael egy szír bázist, de az orosz technika közbeszólt

Izrael rakétákkal támadta szombat hajnalban a szíriai kormányerők egyik hadállását Damaszkusz közelében, de a védelmi rendszer elfogta valamennyit – jelentette a szíriai állami média.

A „nyilvánvalóan izraeli támadás” anyagi károkat okozott a szíriai hadálláson – tette hozzá a tévé és a hírügynökség, azt sejtetve, hogy az eltalált támadó rakéták roncsai a katonai létesítményre hullottak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSDH) nevű független aktivistahálózat úgy számolt be az esetről, hogy valószínűleg izraeli rakéták találták el a szíriai kormányzati hadseregnek és szövetségeinek egy állását Damaszkusztól délnyugatra, ugyanis robbanásokat lehetett hallani a fővárosban abból az irányból, írja az MTI.

Hírdetés

Az izraeli hadsereg szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az említett légvédelmi rendszer nyilvánvalóan orosz fejlesztés: mint az atv.hu beszámolt róla,  Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese még augusztusban jelentette be, hogy egységes szír-orosz légvédelmi elhárítást hoztak létre.

A rendszer alapját  a hmejmími légitámaszponton állomásoztatott orosz rádiótechnikai zászlóalj, valamint a korszerű Pancir-Sz és Sz-400-as rendszerek jelentik.

Izrael rendszeresen hajt végre légi és rakétatámadásokat szíriai katonai célpontok ellen, hogy így is akadályozza au Asszad-kormány vegyifegyver-programját, tönkretegye rakétagyártó üzemeit és megsemmisítse a helyi lőszerraktárakat. Gyakran támadják az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon megjelenő szír kormányerőket, a Hezbollah ide visszahúzódó fegyvereseit is.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »