Rába-Duna-Vág Területi Társulás: Szlovákia és Magyarország közös érdekeinek szolgálatában

Rába-Duna-Vág Területi Társulás: Szlovákia és Magyarország közös érdekeinek szolgálatában

Közgyűlést tartott Diószegen a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás. A hat megye által létrehozott társulás célja, hogy támogassa a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés keretében született programokat, többek közt a turizmus, a kultúra vagy a környezetvédelem területén.

Az eddigi tevékenységeinek értékelését tartotta meg közgyűlés formájában március 30-án a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás. A csoportosulás tagjai, Pozsony, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nagyszombat, Nyitra megye egyben kitűzték a jövőbe mutató célokat.

Példa a kormányok számára

„Lezárult egy Európa uniós programozási időszak, amelyből sikeresen merítettünk. A kispályázatokra több mint hatmillió eurót merítettünk, és most is nagyjából hatmillió áll majd rendelkezésünkre” – magyarázta a találkozó célját portálunknak Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke. Éppen arra készülnek fel, miként tudják majd legsikeresebben meríteni, illetve szétosztani a pályázati összegeket. Ebben a kérdésben az irányító hatóságnak a csoport tagjai, a megyék számítanak.

Települések pályázhatnak, ötvenezer euró értékben kaphatnak támogatást, olyan módon, hogy ebből 25 ezernek Magyarországon, 25 ezernek Szlovákiában kell maradnia és partneri/testületi kapcsolatok kellenek hozzá.

A csoportosulásnak van egy közös költségvetése és titkársága, a hatékonyságot, az együttműködés körülményeit kell megbeszélni egy-egy ilyen közgyűlésen – tette hozzá Berényi.

Ki kell emelni, hogy ami az Európai Uniótól megszerezhető számunkra, mi azt százszázalékosan merítjük. Ez egy példa lehet a kormányok számára is. További fontos dolog, amit ki kell emelni, hogy ebben a már tíz éve működő csoportosulásban baráti és együttműködési kapcsolatok vannak. Ebben a nagyon érzékeny szlovák-magyar kapcsolatban ez egy fontos elem.

Mindig egy kicsit ünnep az, ha találkozunk. A koronavírus időszaka alatt ez nem sikerült, csak online tarthattuk a kapcsolatot. Személyesen viszont tudunk beszélni a tágabb kapcsolatokról is, amelyet a megyék vezetőinek van módja pozitívan befolyásolni” – magyarázta Nagyszombat megye alelnöke, aki a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szakmai bizottságának elnöke is egyben.

Nagyszombat megye elnöksége alatt

A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás segítségével addig 126 projekt támogatása valósult meg, ez 270 szervezet és település sikere is.

Hírdetés

A lényeg, hogy nem csak saját forrásokból, hanem az Európa Unió támogatásával is tudnak fejlődni a határmenti régiók. Az egyszerű együttműködésen, falunapok, fesztiválok szervezésén, eszközpark kiépítésén túlmutató történet ez.

A csoportosulás elnöke jelenleg Nagyszombat megye, ez a poszt kétévente, rotációs alapon változik. Nagyjából fél év múlva kerül át az elnökség Magyarországra.

Az alapszabályzat szerint az ország, amelyik adja az elnököt, az nem adhatja a felügyelőtanács elnökét. Nagyszombat megye már negyedszer ad elnököt.

„Ebben az évben fő célunk új kihívásokat elfogadni, hogy a jövőben további partnerkapcsolatok alakulhassanak ki” – emelte ki Nagyszombat megye elnöke.

Barátságban a szlovák – magyar határszakaszon

Popovics György Komárom-Esztergom Vármegye elnöke kiemelte, ennek a csoportosulásnak több mint tízéves a története. A közgyűlésen köszönte meg a partnereknek, a vármegyék és megyék elnökeinek, alelnökeinek, hogy

az együttműködésnek köszönhetően a társulás ilyen messzire eljutott, gazdaságilag és társadalmilag is egy erős térség jöhetett létre.

„ Ez a jó példa arra, hogy ha van összefogás, és közös gondolkodás, akkor milyen sokra tudjuk vinni itt Közép-Európában” – mondta Popovics György.

Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke megerősített, hogy példaértékű az a forráslehívás és forrásfelhasználás, amelyet a csoportosulás az elmúlt időszakban el tudott végezni. Erről az állami intézményrendszerek is példát vehetnek. Kifejtette, hogy a partnerségben nem csak kollégák, hanem barátok is a társulás tagjai, ez nagyban elősegíti a döntéshozatalt.

Pozsonytól Budapestig a szlovák-magyar határszakasz felét fedjük mi le, de ezzel az összefogással – amikor olyan kérdés merül fel – a teljes határszakaszon is fel tudunk lépni. Több olyan projekt is ennek köszönhetően tudott elindulni és megvalósulni, ami aztán Szlovákia és Magyarország közös érdekeit szolgálja”

– zárta le Németh Zoltán. Hozzátette, hogy több olyan közös projektet szeretnének majd megvalósítani, mint például a Dunakiliti és Doborgaz között épülő híd, vagy a Sacravello kerékpáros hálózat. Számos elképzelés van, és szeretnék továbbra is megtartani az érdekérvényesítő képességüket a teljes határszakaszon.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »