Putyinék elindították az ellen-Világbankot

Putyinék elindították az ellen-Világbankot

Pont került a két éve tartó egyeztetés végére. Hivatalosan is elindult a BRICS-országok (Oroszország, Brazília, India, Kína és Dél-Afrika) által alapított Új Fejlesztési Bank. A pénzintézet –, melynek legnagyobb tulajdonosa Kína –, célja, hogy konkurenciaként szolgáljon a Világbankkal és az IMF-fel szemben, emellett pedig segítse a fejlődő országok beruházásait.

Két éve tartó egyeztetési folyamat végére került pont 2015. július 21-én. A tegnapi nappal ugyanis megkezdte formális működését a BRICS-országok (Oroszország, Brazília, India, Kína és Dél-Afrika) által alapított Új Fejlesztési Bank – olvasható a BBC-n. Az ötök korábban többször is kritizálták a Világbankot és az IMF-et, amiatt, hogy a fejlődő országok növekvő gazdasági erejükhöz képest a döntések során nem tudják megfelelően érvényesíteni érdekeiket. Emiatt a BRICS-országok egyelőre 50 milliárd dollár alaptőkével létrehozott pénzintézetének egyik fő célja, hogy az amerikai dominanciára épülő Világbank és Nemzetközi Valutaalap (IMF) alternatívája legyen. Persze a tagok hatalmas összeggel segítik majd az infrastrukturális beruházások (repülőterek, tengeri kikötők, utak építését) megvalósulását más fejlődő országokban is.

Hírdetés

A pénzügyi intézmény székhelye Sanghaj lesz. Első elnöke Kundapur Vaman Kamath elmondta: „Nem az a célunk, hogy támadjuk a jelenleg működő nemzetközi pénzügyi rendszert, inkább segíteni szeretnénk, hogy az jobban működjön”. Az indai kormányfő, Naredna Modit pedig még tavaly arról beszélt, hogy a bank nemcsak az ötök, de más fejlődő országok problémáit is orvosolhatja.

Kína hatalmas pénzt pumpál

Az elkövetkező évben már 100 milliárdos tőkeösszeggel működő intézet az első hiteleit jövő év elején helyezi ki, a legnagyobb tulajdonosa pedig Kína. A távol-keleti ország a befektetett összegből 41 százalékkal veszi ki a részesedését, míg Oroszország, Brazília és India egyenként 18 százalékot rak a rendszerbe, Dél-Afrika pedig csupán öt százalékkal száll be. Érdekes, hogy a szavazások során nem érvényesül a kínai – befizetett összegből fakadó – erőfölény, ugyanis a voksok egyenlő arányban oszlanak majd meg. Ezzel kapcsolatban az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ez az együttműködés „jó példa a nemzetközi kapcsolatok új rendszerére”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »