Putyin nagy tömeg előtt tartott beszédet, de az állami tévé "szerverhibája" hirtelen lekeverte

Putyin nagy tömeg előtt tartott beszédet, de az állami tévé "szerverhibája" hirtelen lekeverte

Vlagyimir Putyin orosz elnök épp befejezné egy gondolatát a moszkvai Luzsnyiki stadionban tartott ünnepi beszédében („Tiszta véletlen egybeesés, hogy a speciális katonai műveletek kezdete egy napra esett a születésnapjával…”), amikor egészen bizarr módon hirtelen az éneklő tömegre vág az orosz állami TV közvetítése. Azt, hogy kinek a születésnapján indult meg Ukrajna Oroszország inváziója, tehát nem tudtuk meg – írja a Telex.

A Luzsnyiki parádé a Krím félsziget annektálásának nyolcadik évfordulóját ünneplő, az egész országot lefedő rendezvénysorozat része volt. Bár a stadionban rengetegen vonultak fel a háború mellett, helyi beszámolók szerint sok állami alkalmazottat buszokkal szállítottak a helyszínre.

Ezen a megmozduláson szólalt fel az orosz elnök, akinek több erős mondata is volt. Szerinte például

  • Oroszország sokat tett a Krím és Szevasztopol felemeléséért, a régiót ugyanis ki kellett húzni abból a „megalázó állapotból”, amiben Ukrajna tagjaként részesültek.
  • A Krímben élők helyesen cselekedtek, amikor „akadályt görgettek a neonácik útjába.”
  • Az ukránok népirtást követnek el a Donbaszban élők ellen, a különleges katonai művelet célja pedig az, hogy ez befejeződjön. Kijev ebben a pillanatban is „büntető csapásokat” hajt végre a régió lakosaival szemben.
  • Az Ukrajnában harcoló katonák hősies magatartást tanúsítanak, egymást védik, hosszú idő óta nem volt ilyen erős az egység.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin „szerverhiba” miatt tűnt el a képernyőről.

     

    Here’s video of Putin suddenly vanishing mid-sentence. Where is he?! pic.twitter.com/c6VqE6GG3s

    — max seddon (@maxseddon) March 18, 2022

     

    Éppen a Z betűs zászlók bukkantak fel a vágáskor a háttérben

    A nemzetközi sajtóban megjelenő tudósítások több érdekes aspektusát is kiemelték az ünnepségnek. Egyrészt azt, hogy az orosz állami szervek dolgozóinak kötelezővé tették a részvételt, így viszonylag könnyen megtelt a Luzsnyiki Stadion. Vlagyimir Putyin beszédét hirtelen megvágta az állami televízió, amikor a háttérben azzal a bizonyos Z betűvel ellátott zászlók tűntek fel – írja az Index.

    Hírdetés

    Fideszeseknek való kabátban feszített

    Az internet népe Putyin kabátjára is felfigyelt, a közösségi oldalakon rögtön elindultak a találgatások. A kommentelők hamar megtalálták az orosz elnök által viselt darabot: az olasz Loro Piana kabátja volt rajta, ami másfél millió rubelbe kerül, azaz forintra átszámítva mintegy 5 millió forintba. Ez meghaladja egy átlagos orosz állampolgár éves fizetését…

     

    While Russians are fighting over groceries in supermarkets, Putin appeared in front of the Luzhniki audience in a Loro Piana jacket for almost one and a half million rubles.#FCKPTN pic.twitter.com/YP2gIRUEgu

    — Anonymous Operations (@AnonOpsSE) March 18, 2022

     

    Az MTI beszámolója kissé vérszegény lett:

    Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében, miközben az orosz fegyveres erők folytatták az Ukrajna elleni offenzívájukat.

    "Régóta nem volt nálunk akkora egység, mint most" – hangoztatta Putyin a harcoló katonák példájára hivatkozva a stadionban, ahol a belügyminisztérium adatai szerint 95 ezres éljenző-zászlólengető tömeg gyűlt össze egy nagyszabású ünnepi koncertre, az aréna falain kívül pedig további 103 ezren figyelték kivetítőkön az eseményt.

    A 69 éves vezető a soknemzetiségű orosz nép sorsközösségével kapcsolatban az orosz alkotmányra, a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett, Ukrajna elleni háborúban harcoló katonák önfeláldozásával kapcsolatban pedig a Bibliára hivatkozott. Arról beszélt, hogy "nincs nagyobb szeretet annál, mint ha valaki a lelkét adja barátaiért". A háború elindításának célja Putyin szerint a Donyec-medencei civilek megmentése volt a "népirtástól" és a szenvedéstől.

    A nyolc évvel ezelőtti eseményről szólva, amelyet az orosz hivatalos nyelvezet "újraegyesítésként" emleget, azt mondta, hogy a Krímet "megalázó" helyzetből kellett kiragadni – Ukrajna nevét nem ejtette ki – , amelyben csak a maradékelv alapján jutott neki a költségvetésből. Felsorolta a jelentősebbeket az ott 2014 óta végrehajtott orosz beruházások közül.

    Az elnök beszédének közvetítése egyébként a Rosszija 24 televízió élő adásában megszakadt, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint műszaki okokból.

    Putyin egy, a Krím és Szevasztopol fejlesztése ügyében csütörtökön megtartott tanácskozáson arra bátorította az orosz nagyvállalatokat, köztük a bankokat, hogy bekapcsolódjanak az ottani projektekbe, mert már "nincs mitől félni". Sok orosz cégek korábban, a nyugati szankcióktól tartva, nem képviseltette magát a félszigeten.

    Az elnök azt hangoztatta, hogy a gazdasági büntetőintézkedések a nehézségek mellett új lehetőségeket is jelentenek.

    A Krím elcsatolását pénteken országszerte megünnepelték Oroszországban.

    Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el – hivatalosan még Fehéroroszország sem -, és a nyugati világ elítélte az annexiót.

    Több nyugati politikus és jogi szakértő a genocídium emlegetésének jogosságát is kétségbe vonta a délkelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, amely 2022-es ukrajnai háború kirobbantása előtt nyolc éve kezdődött, és mintegy 14 ezer ember életét követelte.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »