Putyin medvéje és az atlantai sólyom

Putyin medvéje és az atlantai sólyom

Szőke Gábor Miklós szobrászművész pályafutása eddigi legnagyobb kihívása előtt áll: ő tervezheti és építheti meg Amerika egyik legnagyobb NFL-csapatának, az Atlanta Falconsnak a totemállatát. A szobor az új, kétmillió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion főbejáratánál kap helyet. Az egész szinte a véletlenen múlott: a csapat megbízásából ímélben kereste meg a művészt az egyik legnevesebb Red Dot díjas művészeti felsőoktatási intézmény, a Savannah-i Művészeti és Formatervezési Főiskola (Savannah College of Art and Design), de a felkérés a levélszemetek között landolt.

A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri szobrai a világ számos pontján megtalálhatók: repülő puliját a Smithsonian Folklife Festival felkérésére állította fel Washingtonban, az oroszországi, vikszai Art-Ovrag Új Kulturális Fesztiválra unikornist készített, Nyizsnyij Novgorodban pedig 2013-tól a város címerállatának, egy szarvasnak az általa alkotott szobra áll a Volga partján.

Tavaly hatalmas vágtázó lovat épített a somorjai Hipo Aréna bejárata elé. Az alkotást, amely méretében meghaladja a világ legnagyobb lószobrának készült művet, Leonardo da Vinci Kolosszusát, még a világhírű milliárdos, Aristotle Onassis unokája, Athina és Felipe Massa autóversenyző is lefotózta és megosztotta közösségi oldalán.

Putyin kedvenc medvéje

A moszkvai Gorkij parkban égő medveinstallációját pedig még Vlagyimir Putyin orosz elnök is megcsodálta. Idén tavasszal a kortárs művészeti központban rendezték meg a busójáráshoz hasonló télbúcsúztató ünnepet, a maszlenyica fesztivált. Szőke Gábor Miklós személyében idén először kértek fel nem orosz művészt a zárórítus kidolgozására. A hagyomány szerint ilyenkor mindig egy szalmabábut gyújtanak fel, hogy így égessék el a telet. Szőke Gábor Miklós azonban teljesen eltért az orosz szokástól. Vénasszony helyett az orosz nemzeti jelképet, a medvét választotta alkotása központi elemének. Napokig címlapon cikkeztek a helyi lapok arról, hogy a magyar szobrász fel akarja gyújtani az orosz medvét.

De nemcsak egy szobor, hanem egy egész fabarlang épült meg, a fesztivál fénypontjaként ezt gyújtották fel. A barlang építése napokig zajlott az orosz védelmi minisztériummal szemben lévő parkban, ahol nemcsak a lakosság követte figyelemmel az eseményeket, de maga Vlagyimir Putyin is. „Senki más nem mehet fel a légtérbe ezen a helyen, kizárólag az orosz államfő. Egyszer elég sokáig körözött felettünk egy helikopter, feltehetően az övé. Mindig készítünk filmet a szobrokról, most is felküldtünk egy drónt, bár biztosak voltunk benne, hogy lelövik. Végül sikerült elkészíteni a videót” – emlékezett vissza a művész a tavaszi orosz akcióra.

Hírdetés

Az oroszok mellett az amerikaiak is felfigyeltek a fiatal magyar művészre. Szőke Gábor Miklós pályafutásának mérföldkövéhez érkezett: az USA egyik legnagyobb NFL-csapata, az Atlanta Falcons kérte fel a totemállata, a sólyom szobrának elkészítésére. Összesen ötvenhárom nemzetközileg elismert művészt kerestek meg, hogy egy-egy művel díszítsék a gigantikus stadiont. Szőke Gábor Miklós alkotása a kitüntetettebb helyen, a stadion főbejárata előtt fog állni, a látogatók a szobormadár hatalmas szárnyai alatt fognak belépni az épületkomplexumba. A másfél milliárd dollárból épülő Mercedes-Benz Stadion lesz a georgiai nagyváros amerikaifutball-csapatának, a Falconsnak, továbbá a labdarúgó-csapatának, a Unitednek is az otthona 2017-től. Jövő ősszel itt rendezik meg az egyetemi amerikaifutball-bajnokság szezonnyitó meccsét, az Alabama Crimson Tide és a Florida State Seminoles összecsapását, 2019-ben pedig a világ legnézettebb sporteseményét, a Super Bowlt.

Gigantikus méretek

„Arthur M. Blank, az Atlanta Falcons és a The Home Depot tulajdonosa felkérésére tavaly ősszel kerestek meg a Savannah-i Művészeti és Formatervezési Főiskola munkatársai. Interneten bukkantak a szobraimra, a kapcsolatot ímélben vették fel velünk, bár az üzenetüket a levélszemetek közül kellett kihalászni. Meglátogattak minket Budapesten, ahol bemutattam a munkáimat, a Fradi-sast és a szlovákiai sportkomplexum előtt álló lószobromat – mesélt a kezdetekről Szőke Gábor Miklós. – Nagy dicsőség, ezzel együtt óriási felelősség is ez a projekt. Teljesen szabad kezet adott a megrendelő. Megkaptam a tervrajzokat, a stadion háromdimenziós videóját, ezek alapján kezdtem vázlatokat készíteni. A stadion legyező alakban kinyíló tetőszerkezete inspirálta a szobromat, és karakterisztikájában tetten érhető a csapat logójában szereplő sólyom is.”

 Az Atlanta Falcons számára készült szobor látványterve  

Szőke Gábor Miklós párjával és üzlettársával, Hauer Bertával, aki egyébként a Falcon-projektet koordinálja, ellátogattak az épülő stadion helyszínére, és személyesen prezentálták terveiket Arthur M. Blanknek. A CNN dokumentumfilmet forgatott látogatásukról, és a stáb nyomon követi majd a sólyom építését is.

A ragadozóállatot zuhanórepülés közben, az amerikai fociban ismert touchdown-mozdulattal ábrázolja a szobor. Olyan erővel rakja le a tojás alakú labdát, hogy a föld is beleremeg. Az eddigi megrendelésekhez képest most teljesen más mértékben kellett gondolkodnia a szobrásznak: a közel száz méter magas és kétmillió négyzetméteres épület megköveteli a gigantikus formát. Az Atlanta Falcons állata lesz a világ eddigi legnagyobb köztéri madárszobra: magassága meghaladja a 12,5 métert, szárnyfesztávolsága a 20 métert. Ám az alkotás a léptékéhez képest aránylag kis tömegű, talapzat nélkül mindössze 16 tonnát fog nyomni. Rozsdamentes acélból készül a sólyom, a formailag letisztult amerikaifutball-labda pedig bronzból. Az eddigi szobrokkal ellentétben a sólyom nem párhuzamos elemekből áll össze; minden egyes rozsdamentes acéllemez eltér a többitől, és izgalmassá teszi a különleges felületkezelés, a matt és a tükörfény váltakozása, a fénytörések játéka.

„A munkafolyamatok tavaly ősszel kezdődtek el, a szobrot a saját stúdiómban készítjük el a csapatommal, több mint száz ember dolgozik az irányításom alatt. Jelenleg a betonemelvény tartószerkezete épül, külön csapat dolgozik a világítási terveken, a felületkezelésen, valamint a bronzlabda előkészítésén is. A sólymot egyszer itthon is felépítjük. Késő ősszel négy darab 40 lábas konténerekben utaznak az elemei Atlantáig, ahol jövő év elején kezdődnek meg a helyszíni munkálatok. Két hónap lesz, mire a szobor végleg össze fog állni” – részletezte lapunknak Szőke Gábor Miklós.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »