Putyin ma este bejelentésre készül. Egyes források szerint komoly a szándék, hogy Ukrajnát jelenlegi formájában bármi áron szétverjék

Putyin ma este bejelentésre készül. Egyes források szerint komoly a szándék, hogy Ukrajnát jelenlegi formájában bármi áron szétverjék

Nagy bejelentésre készül Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz RBK hírcsatorna közlése szerint. A részletek nem ismertek, ám valószínűleg a korábban már belengetett keleti és déli régiók népszavazásáról lehet szó. Ha ez igaz, nagy valószínűséggel nagy fordulat jön az ukrajnai háború menetében is. Sőt, látva a konfliktus irányát, egyáltalán nincs okunk örülni.

Ha Putyin elismeri a Luhanszk, Donyec, Zaporizzsja és Herszon megyék Oroszországhoz való csatlakozásának szándékát, az alapjaiban változtathatja meg a háborút. Akkor ugyanis Moszkva részéről már nem egy Ukrajna területén zajló különleges háborúról lenne szó, hanem kvázi sajtá területének védelméről.

Ez pedig adott esetben több mozgósítható emberanyagot és haditechnikát jelenthet.

Egyesek szerint az sem kizárt, hogy ma este Putyin hadiállapotot és mozgósítást is bejelent. És erre több minden utal.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitika Műhelyének vezetője a facebookon bejegyzésben hívta fel a figyelmet, hogy az orosz Duma külkapcsolatokért felelős bizottsági alelnöke már arról beszélt, hogy a törvényhozás már korábban is készen állt a Donyecki és Luhanszki népköztársaságok “csatlakozását”.

Hírdetés

A Russia Today főszerkesztője pedig úgy fogalmazott, hogy “ma egy népszavazás Oroszországhoz tartozásról, holnap Oroszországhoz való csatlakozás, holnapután pedig Ukrajna közvetlenül Oroszországgal áll háborúban, ami minden akadályozó körülmény alól feloldozza Moszkva kezeit a háború folytatása során”

Demkó egy másik kapcsolódó posztjában pedig a következőket írja:

“Minden a nem is közvetett mozgósításra utal ami a Dumában zajlik. A szerződésesek, a magukat megadók büntetése – nem lesz olyan, hogy nem akar vki harcolni. A referendumok, stb. Minden orosz forrásom azt mondja, komoly az elszánás, hogy addig nem hagyják abba, amíg Ukrajnát a mai formájában szét nem verik. Ennél rosszabb megfogalmazást is hallottam. Nem tudom, mire képes a való világban Oroszország katonailag, de sajnos ez a háború a kiterjedés felé halad hihetetlen gyorsasággal.   Naív azt gondolni, hogy egy Putyin típusú személyiség amibe belekezdett győzelemnek nevezhető eredmény nélkül ott hagyja. Hogy miért kezdett bele? 7 hónappal a háború után sem látok semmilyen olyan érvet, ami ezt indokolná.”

írta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »