Putyin hadgyakorlatot rendelt el

Váratlan hadgyakorlatot rendelt el hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország központi katonai körzetében.

„Az elnök parancsának megfelelően teljes készültségbe helyezték a központi katonai körzet csapatait, más katonai körzetek légierejének egy részét, a hadsereg légi szállítású (deszantos) erőit és a katonai szállító repülőgépeket” – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter, a manőversorozatban részt vevő katonák számát azonban nem árulta el. A nagy hatótávolságú katonai repülőgépeket szintén készenlétbe helyezték.

A tájékoztatás szerint a harckészültség ellenőrzését célzó rendkívüli hadgyakorlat szombatig fog tartani. A központi katonai körzet a Volga folyó és az Urál térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban található. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami Oroszország területének több mint 40 százaléka.

A fekete-tengeri orosz flotta hétfőn fejezte be gyakorlatozását a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által tavaly márciusban bekebelezett Krím félszigetnél.

Hírdetés

A szomszédokat nem fenyegetik

Egyetlen Oroszországgal határos államot sem fenyegetnek az orosz fegyveres erők harckészültségének váratlan ellenőrzései – jelentette ki Szergej Koselev, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködési igazgatóságának vezetője a külföldi katonai attaséknak Moszkvában tartott tájékoztatón az Interfax szerint.

Andrej Kartapolov, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka ehhez hozzátette, hogy a központi katonai körzetben elrendelt hadgyakorlat „semmiképpen sincs összefüggésben azokkal a változásokkal, amelyek a nemzetközi katonai-politikai helyzetben, illetve a közép-ázsiai térségben következtek be”. A mostani váratlan ellenőrzés a Centr-2015 fedőnevű hadgyakorlat előkészítési szakaszát jelenti.

Kartapolov tájékoztatása szerint a fegyveres erők személyi állományából mintegy 95 ezer főt és több mint 7 ezer haditechnikai eszközt, továbbá 170 repülőgépet vonnak be a harckészültségi gyakorlatba. A központin kívül más katonai körzetekből is részt vesznek a légierő egyes egységei, szállító repülőgépei és légideszant csapatok.

A vezérkar képviselője arról is beszámolt a Moszkvában dolgozó külföldi katonai attaséknak, hogy a fegyveres erők harckészültsége mellett azt is ellenőrzik, fel vannak-e készülve a szövetségi szintű végrehajtó hatalmi szervek, illetve Baskírföld, valamint a Novoszibirszki, a Szamarai és a Cseljabinszki régió egy feltételezett háborús helyzetre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »