Putyin engedélyt kér a bevonulásra

Putyin engedélyt kér a bevonulásra

Engedélyt kért az orosz parlamenttől Vlagyimir Putyin, hogy szárazföldi alakulatokat vezényeljen a Krím félszigetre. A helyi orosz lakosság védelme érdekében vethetik be a katonákat, amire a hadsereg a Grúzia elleni háborúban is hivatkozott, amikor Dél-Oszétiát elfoglalták. A Krím félsziget lakosságának több mint fele orosz és itt van a hadsereg Fekete-tengeri központja is. A kormányzati épületeket már most a tengerészek ellenőrzik. A Krím függetlenségéről szóló népszavazást március utolsó hétvégéjére hozták előre, az eredetileg tervezett május helyett. Oroszbarát tüntetések Ukrajna keleti felén, Donyeckben és Harkivban is voltak, mindkét városban az orosz zászlót tűzték ki a kormányzati épületekre. Az ukrán hadsereg riadókészültségben van.

Az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a Krím félszigeti eseményeket, és óva inti Oroszországot a katonai beavatkozástól. Barack Obama először beszélt az ukrán helyzetről Viktor Janukovics megbuktatása óta. Azt mondta, Moszkva megfizetné az árát a katonai agressziónak. Szakértők szerint ezzel gazdasági nyomásgyakorlásra utalhatott az elnök. „Ukrajna szuverenitásának és területi egységének a megsértése destabilizálná a helyzetet, ami nem érdeke sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, sem Európának. Ez mély beavatkozás lenne Ukrajna belügyeibe” – mondta az amerikai elnök.

Hírdetés

Moszkva továbbra is tagadja, hogy köze lenne a Krím félsziget nagyvárosaiban járőröző zöld egyenruhás fegyveresekhez, akik pénteken több repülőteret is megszálltak, korábban pedig a parlamentet is elfoglalták. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint minden esetleges katonai mozgósítás a Krím-félszigeten az Ukrajnával régóta fennálló egyezmények keretében zajlik. „Természetesen, mint tudják, van egy egyezményünk Ukrajnával arról, hogy az orosz fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozik. Mi ennek az egyezménynek a keretein belül járunk el” – mondta Vitalij Csurkin.

Az új ukrán vezetés ezzel szemben orosz katonai invázióról beszél. Az ideiglenes elnök krími megbízottja tegnap közölte: a légteret lezárták és folyamatosan szállnak le az orosz katonai repülőgépek és helikopterek a Krím-félszigeten. Azt gyanítják, hogy Moszkva a 2008-as grúziai háborúhoz hasonlóan akar konfliktust provokálni, annak érdekében hogy elszakítsa Krímet Ukrajnától. „Kedves honfitársaim, Oroszország agresszív hadjáratot kezdett országunk ellen. A hadgyakorlat ürügyén a Krími Autonóm Köztársaság területére vezényelték erőiket. Nem csak a parlamentet és a kormányhivatalt foglalták el, a polgári stratégiai pontok, például kommunikációs létesítmények felett is megpróbálják átvenni az ellenőrzést” – mondta Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök.

Az orosz elnöki hivatal pénteken közölte: Vlagyimir Putyin telefonon biztosította német és brit kollégáját: kiemelt fontosságúnak tartja, hogy ne terjedjen tovább az erőszak Ukrajnában.
Elnöki ígéret: nem sérti a kisebbségeket a nyelvtörvény

Megvétózza a kisebbségi nyelv-törvény eltörlését az ideiglenes ukrán elnök. A hírt Olekszandr Turcsinov krími különmegbízottja erősítette meg egy tévéinterjúban. Azt mondta, az elnök új javaslatot terjeszt elő, amelynek már megkezdték a kidolgozását. Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője azt nyilatkozta, az elnök szóbeli ígéretét adta arra, hogy az új változat nem fogja sérteni a kisebbségi jogokat. Az ukrán parlament múlt héten döntött a nyelvtörvény eltörléséről. Ez volt az a jogszabály, amely lehetővé tette a magyar hivatalos nyelvként való használatát Kárpátalján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »