Putyin: az ukrán ellentámadás kudarcot vallott

Putyin: az ukrán ellentámadás kudarcot vallott

2023. 10. 15.

Az ukrán ellentámadás teljes kudarcot vallott – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának nyilatkozva.

Az államfő azokra a Kijevben elhangozott nyilatkozatokra reagált, melyek szerint az ellentámadás megrekedt.
“Ami az ellentámadást illeti, amely állítólag elakadt, az igazából teljes kudarcot vallott” – mondta Putyin.

Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg mindazonáltal újabb támadó hadműveletekre tesz előkészületeket egyes frontszakaszokon, amit az orosz fél lát és ennek megfelelően reagál is rá. Az orosz fegyveres erők taktikáját “aktív védelemnek” nevezte.

“Csapataink gyakorlatilag az egész térségben javítanak a helyzetükön. Egy elég nagy területen” – mondta, konkrétan a kupjanszki, a zaporizzsjai és az avgyijivkai csapásirányt megnevezve.

Putyin úgy vélekedett, hogy ha a Nyugat “forró” konfliktusba lép Oroszországgal, akkor az nem korlátozódik majd egy “különleges hadműveletre”. Az államfő Pavel Zarubin műsorvezetőnek arra a felvetésére reagált, hogy egy amerikai kongresszusi bizottság ajánlása értelmében fel kell készülni az Oroszországgal és a Kínával megvívandó egyidejű háborúra, beleértve a nukleáris konfrontáció lehetőségének figyelembevételét is.

Hírdetés

“Mi abból indulunk ki, hogy mi békét akarunk, de ha ők háborúzni akarnak Oroszországgal, az már egy teljesen más háború lesz, nem egy különleges művelet” – hangsúlyozta Putyin.

“Nézzék csak meg, vajon a Közel-Keleten egy különleges hadművelet? Összehasonlítható egyáltalán (ez a két háború)?” – tette hozzá.
Kétségbe vonta, hogy épeszű embernek megfordulna a fejében, hogy az Egyesült Államok háborúra készüljön Oroszország ellen, ugyanakkor hozzátette, hogy “mindannyian háborúra készülünk, mert egy jól ismert ősi elvet követünk: ha békét akarsz, készülj a háborúra”.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán öt fontszakaszon 15 rohamot vertek vissza. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetésipontot, egy rádiókommunikációs központot,. négy lőszerraktárt, egy harckocsit, 11 páncélozott harcjárművet, valamint három HIMARS-rakétát és 67 drónt.

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint egy Szu-27-es vadászrepülőgépét vasárnap visszafordulásra kényszerített egy, az orosz határ felé közeledő RQ-4B Global Hawk típusú felderítő drónt a Fekete-tenger vizei felett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három civil életét vesztette, egy pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »