Putyin állítja: összefogott ellenük a nemzetközi sajtó

Oroszország válogatás nélkül bombázza az iszlamista és a civil célpontokat az amerikai hírszerzés szerint. A moszkvai védelmi minisztérium viszont azt mondja, hogy egy nap alatt az Iszlám Állam tizenkét bázisa ellen hajtottak végre támadást. Az orosz elnök szerint csak a liberális nyugati média próbálja lejáratni őket. A szíriai háború négy és fél éve tart, negyedmillió halálos áldozata van, és tizenegymillióan elmenekültek.

Az orosz repülők folyamatosan bombáznak Szíriában. A hivatalos verzió szerint az iszlamisták ellen harcolnak, de a támadásaik célpontja eddig mégsem az Iszlám Állam volt, hanem Bassár el-Aszad elnök ellenzéke, amelyet Amerika és a NATO pénzel.

„Kétségtelen, hogy az oroszok mindenkinél jobban jelen vannak Szíriában. Katonákon kívül nekik van a legtöbb hírszerzőjük, most pedig már a fegyverszállítást, a csapatmozgásokat is ők irányítják” – mondja Mezen Bilal politológus.

Hírdetés

Az oroszok tagadják, hogy civileket lőnének, de azt elismerik, hogy Aszad ellenzéke ellen harcolnak. Szerintük a háború lezárásához szükséges tárgyalásokon az ellenzéknek nincs helye, csak az iszlamistáknak, Aszadnak és a nagyhatalmaknak. „A cél a terrorizmus legyőzése, és nem igaz, hogy bárkit segítenénk, aki a saját lakosságát öli. Mi a terroristák ellen küzdünk. Az Iszlám Állam depóit, raktárait bombáztuk” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

Az EU nevében a francia elnök pénteken tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök ugyanazzal védekezik, amivel a magyar kormány szokott: összefogott ellenük a liberális nemzetközi sajtó, de egyébként se igazak a vádak. „Más országok is egy év óta bombáznak Szíriában, az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül. Mi legalább kértünk ilyen felhatalmazást. Ami a médiainformációkat illeti a civil áldozatokkal kapcsolatban, készen állunk visszaverni ezeket a támadásokat. Már azelőtt megjelentek a civil áldozatokról szóló hírek, hogy az orosz bevetés megkezdődött volna” – fogalmazott Putyin.

Az Iszlám Állam bombázásába Franciaország is bekapcsolódott egy hete, az EU viszont Aszad elnök hatalmon tartásába nem egyezik bele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »