Pusztít az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában +18

Pusztít az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában +18

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése  759  Ebola vírussal fertőzött esetről tud, beleértve a 467 halálesetet is a járvány Guinea, Sierra Leone és Libéria területén történt márciusi kitörése óta.
Az Egészségügyi Világszervezet közölte: drasztikus lépésekre van szükség, hogy megállítsák  a halálos járványt Nyugat-Afrikában.
Szakember csoportokat küldtek a fertőzött zónákba, hogy segítsenek a helyieknek kezelni a járványt.
WHO összeül a héten, hogy megvitassák, hogyan lehet kezelni a kialakult helyzetet.

Önkéntes segítők azt nyilatkozták, hogy a járvány  példátlan méreteket ölt.

A járvány terjedését  ellenőrízhetelen- mondta Dr. Bart Janssens az Orvosok Határok Nélkül szervezet ügyvezető igazgatója.
Bonyolítja a beavatkozást, hogy a járványban érintett országokban nincs kiépített egészségügyi infrastruktúra.
A törzsi hagyományok miatt van egy igazi értelemben vett bizalmatlanság az egészségügyi dolgozók felé.

Áprilisban, a CNN vezető egészségügyi tudósítója Dr. Sanjay Gupta elutazott a Guinea  fővárosába Conakryba, hogy beszámoljon, arról hogyan történik a betegek kezelése, valamint mi lehetett az oka a járvány kitörésének.

Dr. Sanjay elmondása szerint rémisztő a helyzet a térségben, mivel pont annyit tudnak a vírus terjedéséről és tulajdonságairól, mint amennyit nem.

Ebola-járvány eddig csak egymástól távoli területeken, elszigetelten fordult elő, de ez a járvány más, beteget azonosítottak 60 helyszínen Guinea, Sierra Leone és Libéria területén.

Tisztviselők úgy vélik, hogy  a betegség részben a különleges klímájú dzsungel közelsége miatt könnyen terjed, ráadásul először nagy városokban azonosították, mint például a Conakry.
A guineai főváros lakossága 2 millió és  nemzetközi repülőtere is van, ahonnan az emberek utaznak anélkül, hogy észrevennénk, hordozzák  a halálos vírust.
A vírus a beteg testnedveivel (spermiummal,vérrel, nyállal, orrváladékkal,széklettel) fertőz.

Hírdetés

A betegség lappangási ideje minimum 21 nap, addig a hordozó fertőz, terjeszti a kórt.

Az Ebola egy erőszakos gyilkos. A tünetei hasonlóak az influenzához: fejfájás, láz, fáradtság.
Ami ezután következik, úgy néz ki, mint valami  horror film: heves hasmenés és hányás, a vírus eközben vérrögöket hoz létre az érrendszerben.

Ennek eredményeként a betegek gyakran szenvednek a belső és külső vérzésben, mely a tünetek megjelenése után tíz nappal halálhoz vezet.

Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet, március óta küzd a járvány ellen.
A szervezetnek több mint 300 munkatársa van a helyszínen és 40 tonna berendezést és kellékeket szállított a régióba, hogy letudják küzdeni a gyilkos kórt.
A szervezet mégis arra figyelmeztet, hogy ez nem elég.

“Annak ellenére, hogy mozgósítottuk teljes emberi erőforrásainkat és eszközeinket a három érintett ország területére, már nem vagyunk képesek több szakembert küldeni a gyorsan szaporodó új kitörési helyekre.”

A guineai fővárosban létrehozott izolációs területeken az orvosok a betegeket infúzióval és folyékony tápanyagokkal hidratálják. A helyi egészségügyi tisztviselők sürgetik a lakosságot, hogy kérjék a kezeléseket az  influenzaszerű tünetek első jelére.

Nincs gyógymód vagy vakcina az Ebola fertőzés kezelésére, a vírus a fertőzöttek 90-%-át megöli, írja CNN.

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »