Püspöki szentmise a váli Hétfájdalmú Szűz-templom felépítésének 200. évfordulója alkalmából

Püspöki szentmise a váli Hétfájdalmú Szűz-templom felépítésének 200. évfordulója alkalmából

A Hétfájdalmú Szűz-templom felépítésének 200. évfordulója alkalmából szervezett emléknapot a váli egyházközség szentségimádással, személyes emlékek felelevenítésével, a templom és az egyházközség történetéről szóló előadásokkal. Az augusztus 17-ei ünnepi szentmisében Spányi Antal megyéspüspök azt hangsúlyozta, hogy minden templom az Isten jelenlétét hirdeti, és hogy Ő nem hagyja magára a világot.

Az ünnepnapon Takács Zsuzsanna, Ádám Zsuzsanna és Szabó Éva, a Váli Faluszépítő és -védő Egyesület alelnöke előadásában feltárult a templom építéstörténeti múltja, művészettörténeti értékei, a plébániatörténet legfontosabb eseményei.

Az előadótól megtudhattuk: az építtető Ürményi József a 18. században Pest vármegye kormányzója volt, akit a Martinovics-per után el akartak távolítani a hazai közéletből. Válba vonult vissza, majd Fejér vármegyei főispán lett. Kapcsolatba került Farkas Imrével, a székesfehérvári papnevelő intézet tudós tanárával, és Válba hívta. A fiatal plébános egy új templom építését szorgalmazta, és az agg korba hajló Ürményinél terve meghallgatásra talált.

Az ünnepélyes alapkőletétel 1820. augusztus 15-én volt. A klasszicista remekműnek számító templomot és az építményt 1824. augusztus 15-én áldotta meg Ürményi Péter címzetes püspök, esztergomi kanonok. A belső díszítés egészen 1854-ig tartott, amelyet az akkor már fehérvári megyéspüspök, Farkas Imre szentelt fel. Freskói egészen különlegesek, úgynevezett grisaille technikával készítette őket Wagner József bécsi művész. De Ferenczy Istvánnak, a híres szobrászművésznek is található itt két szobra.

Farkas Imre a feloszlatott majki kamalduli szerzetesek által faragott templombútorokból is hozatott, ami tovább növelte a templom értékeit. Fejér vármegye legnagyobb, az ország pedig kilencedik legnagyobb templomának berendezése és felszerelési tárgyai, képei, szobrai tehát nagy értéket képviselnek a ma embere számára is.

Az ünnepi szentmisén Kovács Zoltán plébános köszöntötte Spányi Antal megyéspüspököt, Tessely Zoltán országgyűlési képviselőt, Bechtold Tamás polgármestert és az ünneplő közösséget. A templomot olyan helynek nevezte, ahol Isten jelenlétében az ember lelke elcsendesül, megnyugszik, megszépül. „Íme az Isten hajléka az emberek között. Velük fog lakni és ők az ő népe lesznek” – idézte a Jelenések könyvét. Majd a váli templomot méltatva elmondta, olyan értékeket hordoz, amelyre, ha rátekintenek az emberek, az Isten dicsőségét látják benne. Azt a helyet, ahol az Ég és a Föld összeér.

Spányi Antal megyéspüspök homíliájában a világ összes templomának jelentőségéről beszélt és arról a szomorú valóságról, hogy számos helyen bezárják ma, vagy eladják az Isten házát. Elmondta: a papi élet egyik legfájdalmasabb eseménye, amikor egy ünnepélyesen felszentelt templomot deszakralizálni kell. Megemlékezett arról, hogy néhány éve a székesfehérvári bazilika ajtaját a renoválás okán ugyan, de mégis szomorúan zárták be a hívek előtt. De milyen nagy öröm volt újra birtokba venni, és elmondani a gyönyörűen megújult templomra az áldást.

„A templom minden településnek, városrésznek meghatározó épülete – hangsúlyozta a főpásztor. – Formájában, stílusában, nagyságában, az ég felé nyúló tornyával, amelyet Krisztus keresztje ékesít. Eligazítási pont a templom, amelyet az utasok már messziről látnak, és tudják merre kell menniük. A váli templom is ilyen. Elkészült, és egészen meglepő módon az ország tíz legnagyobb templomának az egyike lett, amit gondosan megterveztek, és nagy áldozattal építettek fel. De hatalmas méretei ellenére több, mint aminek látszik.

Jelen van, ahol az Ő megváltó áldozatát újra jelenvalóvá tesszük, bemutatjuk a szentmiséket, elmondjuk az imádságokat, feloldozzuk a bűnöket, megáldjuk a házasságokat, megkereszteljük a gyerekeket, imádkozunk élőkért és holtakért” – fogalmazott a püspök.

Hírdetés

Végül arról beszélt:

Aki szeretetével új szívet és új lelket ad nekünk. Nekünk is akarnunk kell, hogy életünket az Istenhez kötötten éljük, a mindennapi imával, a hálával, a köszönettel, az Ő törvényeinek betartásával, az Egyház tanítása szerinti tanúságtevő keresztény élettel.

A főpásztor így fejezte be gondolatait: Válon egy idős birtokos és egy fiatal pap összefogásával egy álom, egy nagy terv valósult meg. Olyan maradandó alkotással ajándékoztak meg másokat, amellyel ma is segítenek az Isten felé vezető úton. Mi is törekedjünk arra, hogy életünk ilyen ajándék legyen. Kérjük ehhez a Boldogságos Szűz Mária, a keresztények édesanyja közbenjárását.

A főpásztor a szentmisét záró áldása előtt megköszönte az Ürményi család leszármazottjainak jelenlétét, és az együtt átélt, méltó és szép ünneplést.

A váli templom jubileumának programjai a Váli Római Katolikus Plébániával együttműködve Vál Község Önkormányzat, a Váli Faluszépítő és -védő Egyesülettel valósulhattak meg. Az emléknapra templomtörténeti kiállítást is szerveztek, amelynek emlékkönyvébe mindenki leírhatta, hogy számára miért fontos a templom.

Az esemény komolyzenei koncerttel zárult, amelyen fellépett Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész, valamint a Magyar Vöröskereszt Canterino Kórusa.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »