Pünkösdi lovas zarándoklat Csíksomlyóra

Pünkösdi lovas zarándoklat Csíksomlyóra

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Gyergyószentmiklósról, a gyergyószéki lovasok körében indult lóháton Csíksomlyóra, ahova a térség lakosainak üzenete mellett a világ magyarságának az imaüzeneteit is elviszik.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j2) a VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat indulásán a gyergyószentmiklósi Pápa parkban 2023. május 25-én. Az immár hagyománnyá vált pünkösdi lovas zarándoklatot a csíksomlyói búcsút megelőző napokon, május 25-26-án rendezik. Az esemény a Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezetei szervezésében valósul meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, valamint Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda város társfinanszírozásában. MTI/Veres Nándor

Hírdetés

Márton Áronra is emlékeznek a hatodik alkalommal megszervezett, Csíksomlyóra tartó pünkösdi lovas zarándoklat résztvevői, amely idén felvette Erdély népszerű püspökének nevét – jelentette ki Potápi Árpád János csütörtökön Gyergyószentmiklóson.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Gyergyószentmiklósról, a gyergyószéki lovasok körében indult lóháton Csíksomlyóra, ahova a térség lakosainak üzenete mellett a világ magyarságának az imaüzeneteit is elviszik.
   
Beszédében rámutatott: a Securitate (román kommunista titkosszolgálat) által üldözött római katolikus püspök sorsán keresztül nemcsak a székelység, hanem a többi elszakított magyar nemzetrész sorsa is megjelenik. Emlékeztetett, hogy Márton Áron 1949-ben szintén lovon ment Gyimesfelsőlokról a csíksomlyói nyeregbe, a csángók, székelyek pedig közrefogták, úgy védelmezték a Securitate embereitől.
   
„Ezeknek a napoknak az üzenete a nemzeti összetartozásnak az üzenete. Az, hogy minden nehézség, elszakítottság ellenére mi egy nemzet vagyunk, éljünk akár itt, a Kárpát-medence térségeiben vagy pedig a nagyvilágban” – fogalmazott Potápi Árpád János.
   
Hangsúlyozta, hogy a VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklaton a székelyföldi és anyaországi résztvevők mellett felvidéki és délvidéki lovasok is ott vannak. De az államtitkárság Kanadától Új-Zélandig a világ minden részéből gyűjtött be imaszalagokat, így közvetve a diaszpóra is jelen lesz a szombati csíksomlyói nagymisén – hangzott el.
   
„Nem csak nekünk felemelő érzés a lovas zarándoklaton részt venni, hanem mindenkinek, aki bennünket lát, és ezáltal is együtt lehet velünk” – mondta az MTI-nek telefonon Potápi Árpád János, hangsúlyozva, hogy a lovasokat minden településen várják imaszalagjaikkal. Hitbéli jelentősége mellett a rendezvény a székely-magyar lovashagyományok fenntartására, a testedzés fontosságára is fel akarja hívni a figyelmet.
   
Idén 12 székelyföldi útvonalon indultak lovas zarándokok Csíksomlyóra, a marosszékiek már kedden, a sepsiszékiek szerdán keltek útra. A csapatok pénteken 18 órakor érkeznek a nyeregbe. Bár idén nem volt regisztráció, mintegy 300 lovasra számítanak – mondta az államtitkár.
   
Gyergyószékről csütörtökön délelőtt 60 lovas indult, az egyház képviselői áldást mondtak útjukra, a gyergyószéki polgármesterek pedig átadták a települések üzenetét tartalmazó imaszalagokat.
   
Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármester beszédében felidézte, hogy 500 éve a búcsú kezdeményezőjének tartott István pap is Gyergyószékről indult Csíksomlyóra. A pünkösdi zarándoklat annak a tanulságtétele, hogy a székelység életének Szent István óta része a Szűzanyába vetett hit – mondta. Hozzátette, hogy a zarándokok magyarságukról, anyanyelvükről, lófő őseikről is tanúbizonyságot tesznek, „hitben és nemzetben” is megerősödnek.
   
Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke az útitársak fontosságára is kitért. Keresni kell a hasonló „fogódzókat”, kapcsolódási lehetőségeket, melyek összetartják a magyar nemzetet – mondta.
   
A VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat a Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezeteinek a szervezésében valósul meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, a Hargita megyei és csíkszeredai önkormányzat társfinanszírozásában. Idei mottója: „Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet!”, fővédnöke Tamás József nyugalmazott segédpüspök.
   
A kezdeményezés célja, hogy eljuttassák Csíksomlyóra mindazok imáit, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a pünkösdi búcsú szentmiséin.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »