Programot hirdetett és „hazaszerető kormányt” ígért 2026-ra Magyar Péter, a Tisza párt ‘56-os megemlékezésén

Programot hirdetett és „hazaszerető kormányt” ígért 2026-ra Magyar Péter, a Tisza párt ‘56-os megemlékezésén

Programot hirdetett és „hazaszerető kormányt” ígért 2026-ra Magyar Péter, a Tisza párt ‘56-os megemlékezésén Lajos P. János2024. 10. 23., sze – 18:16

A budapesti Bem térre hívta szerdán délutánra támogatóit Magyar Péter, a Tisza párt elnöke, ahonnét a Széna térre vonultak, megemlékezve az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A jelenleg legerősebbnek mért magyar ellenzéki párt vezetője Orbánnak is üzent beszédében, programot hirdetett, és 2026-ra új, „hazaszerető kormányt” ígért.  

A Bem térről a Széna térre vonultak szerdán délután a Tisza párt támogatói Magyar Péter vezetésével, ahol fél ötkor kezdődött a megemlékezés az 1956-os eseményekre. A tömeg az „1956-ban a magyarok nem féltek!” jelszó mögött vonult. A téren a megemlékezés indításaként Magyar meggyújtotta a forradalom lángját egy általuk készített mécsesen.

Ruszkik haza!

A Tisza párt népünnepélyként fogta fel a megemlékezést, az első háromnegyed órában ismert művészek, színészek, énekesek váltották egymást a színpadon, volt modern tánc lyukas zászlókkal. Magyar csak negyed hatkor lépett színpadra. 

Köszönöm, hogy nem féltek, hogy sokakban működik a morális iránytű

 – üdvözölte a Tisza elnöke a tömeget. A Tisza párt vissza akarja adni az embereknek a nagy közös jelképeket. „Legyen újra közös jelkép a lyukas zászló – mondta Magyar. – Segít felismerni az árulókat.” Magyar utalt Orbán Viktor politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak a szavaira, aki szerint ‘56 arra int, hogy nem szabad szembe szállni az orosz tankokkal. 

Biztos vagyok benne, hogy a magyarok többsége ma is kész lenne szembe szállni az elnyomókkal. De vannak olyanok a mai állampártban, akik egy puskalövés nélkül adnák fel hazájukat 

– mondta Magyar. Az orosz-ukrán háború kapcsán Orbánt álláspontját hibáztatta, szerinte az ukránok most ugyanúgy az orosz elnyomók ellen harcolnak.

 „Hova tűnt a »Ruszkik haza!« Miniszterelnök Úr?” – kérdezte Orbán Viktortól Magyar. 

Szerinte 1956-nak kell lennie a “zsinórmértéknek”, oda kell visszatalálnia az országnak. “A kormánynak nincs felhatalmazása a semlegességre” – mondta Magyar. Szerinte 1848, 1956, 1989 üzenete nem az, hogy az ország semleges legyen, az emberek az Európai Unióhoz és a NATO-hoz akartak csatlakozni. Úgy véli, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája okozza a jelenleg sokan nehéz anyagi helyzetben vannak, hogy romlik az oktatás, az egészségügy és a közszolgáltatások színvonala. 

Orbánék, átverték, megvezették az embereket, egy ideig engem is. Polgári, jóléti társadalmat ígértek ehelyett egy feudális társadalmat hoztak létre

 jelentette ki Magyar. Azt ígérte, hogy az 1956-os forradalom 70. évfordulójára, vagyis 2026-ra másik irányba fordítják az országot. 

Azért fogunk dolgozni, hogy egy hazaszerető kormány jöjjön létre 2026-ban

Hírdetés

 – mondta a Tisza párt elnöke. 

Mindent megígér és társadalmi szerződést kötne

2026-ban “igazságot akar szolgáltatni”. “Nem lesz 3 millió szegénységben élő ember az országban” – mondta a Tisza elnöke. Az Orbán-kormány minden eddigi szociális intézkedését  megtartaná, beleértve az adókedvezményeket, a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat, de emellett emelné a családi pótlékot és csökkentené az áfát. Szerinte ezt fedezi majd, hogy “hazahozzák” az uniós támogatásokat, és befoltozzák azokat a lyukakat, amelyeken jelenleg elfolyik a pénz.  

Bevezetjük, hogy a miniszterelnök csak 2 cikluson át töltheti be a posztot

 – jelentette be Magyar. A választási győzelmük esetén megszüntetik a kormánypropagandát, az önkormányzatok visszakapják a hatásköreiket és a forrásaikat. “Dolgozunk a kormányprogram részletein, egyfajta társadalmi szerződést akarunk létrehozni” – mondta Magyar.  

A zökkenőmentes hatalomátvétel érdekében már most keresik a szakembereket. 

2025 májusáig nemcsak országgyűlési képviselőjelölteket akarjuk kiválasztani, olyan szakembereket keresünk, akikkel 2026-ban zökkenőmentesen tudunk kormányt váltani

 – jelentette ki Magyar.  Az ország szerinte ma rendkívül rossz állapotban van. 

A haza tatarozásra szorul, a jelenlegi gazdái most szerelik le a kilincseket is, viszik ami mozdítható, mindent ki fognak pakolni a házból. Ezt valakinek utánuk pótolni, ki kell javítani

 – mondta Magyar. 

Azt is megígérte, hogy Magyarország megszűnik kompországnak lenni. “Magyarországnak nem semlegesnek kell lennie, hanem barátinak. Azt ígérték, hogy európai országot építenek, ehelyett korlátozták a szabadságot” – rótta fel az Orbán-kormánynak Magyar. 

Elindult a „lengyel gyors”?

A Széna téri nagygyűlés az egész napos sorozat záróeseménye volt. Magyar reggel az Új Köztemető 301-es parcellájában, az 1956-os áldozatok emlékművénél koszorúzott. A Bem téren egy lengyel európai parlamenti képviselő, Michał Wawrykiewicz üdvözölte a tömeget. Az Európai Néppárt képviselője arról beszélt, hogy a lengyelek és a magyarok is ugyanazt érezték 1956-ban: szabadulni akartak az oroszoktól. 

Felidézte azt is, hogy tavaly ilyenkor választás volt Lengyelországban is, ahol akkor ugyanaz az érzés fogta el, mint most, Magyarországon. Lengyelországban a PiS autokratikus kormányát váltotta le tavaly a Donald Tusk vezette ellenzék 

Nagy nevek a színpadon

Magyar Széna téri beszéde előtt több ismert művész váltotta egymást a színpadon, a fellépők között rövidfilmes betétekkel szórakoztatta a Tisza a több ezres tömeget. Elsőként Újlaki Dénes, a Katona József Színház színésze emlékezett a forradalom 12 napjára. Őt 14 évesen ítélték két év börtönre a forradalomban való részvétele miatt. Utána egy rövidfilmmel idézték fel az eseményeket, a szocialista címer kivágását a zászlóból, a Sztálin szobor ledöntését, a Magyar Rádió elfoglalását, és a forradalom egyik jelszavát, a Ruszkik haza! jelszót. Rost Andrea operaénekes énekelte Bródy János Ha én rózsa volnék című dalát. 

Koltai Róbert színművész dala után Orbán Viktor egyik olyan beszédét vágták be, amelyikben még – a mai megszólalásaitól eltérően – élesen elítélte a 2008-as grúziai orosz agressziót.

 Jordán Tamás színművész a Sztálin szobor ledöntésére emlékezett. „Életem nagy élménye volt a szobor ledöntése, és most is kezdek valami hasonlót érezni” – mondta a tömegnek. Az egyik utolsó fellépő Nagy Ervin színművéz volt, aki a párt szinte minden rendezvényén szerepel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »