Pozsonyi Nagypéntek – az összefogás képességének üzenete

Pozsonyi Nagypéntek – az összefogás képességének üzenete

A gyertyás tüntetés vagy Pozsonyi Nagypéntek, egy békés felvonulás volt a vallási és polgári szabadságjogokért, valamint a püspöki székek betöltéséért a szocialista Csehszlovákiában 1988. március 25-én Pozsonyban a Hviezdoslav téren.

A gyertyás felvonulás egyik időtlen üzenete az összefogás képessége, és annak a keresése, ami összeköt bennünket, nem pedig elválaszt, és ezzel az együttműködés és a megbékélés szellemének megerősítése a társadalomban. Fogalmazta meg közleményében a gyertyás tüntetés 35. évfordulója alkalmából a Szlovák Püspöki Konferencia.

Szlovákia emberi jogokért vívott küzdelmének emléknapjaként emlékezünk erre az eseményre, mert ez volt a keresztény emberek első nyilvános fellépése a totalitárius rendszer ellen Szlovákiában a vallásszabadságért folytatott harcban”

– fogalmaztak a püspökök.

A Püspöki Konferencia szerint a totalitárius rendszer, amely úgy döntött, hogy vízágyúkat és rendőrautókat vet be a gyertyafény ellen, felfedte gyengeségét, félelmét és tehetetlenségét. „Éppen ellenkezőleg, a néma gyertyafényes ima a vízsugárral szembesülő hívők, nem hívők és minden jóakaratú ember hatalmas bátorságát mutatja.

Megmutatták, hogy bátorsággal és egyben békés úton minden társadalomban változást lehet elérni”

Hírdetés

– áll a püspökök közleményében.

A Püspöki Konferencia ebből az alkalomból köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik ezáltal vagy bármilyen más módon nyilvánosan felléptek a totalitárius rendszer ellen, és hozzájárultak annak fokozatos gyengüléséhez, egészen az 1989 novemberében bekövetkezett megszűnéséig.

Példaképül szolgálnak és inspirációt jelentenek számunkra, mert az emberi jogokért, azok helyes megértéséért és alkalmazásáért folytatott küzdelem nyilvánvalóan még nem ért véget, amit a növekvő polarizáció is bizonyít,

az egymás meghallgatásától való idegenkedéstől a hívők iránti rejtett vagy nyílt gyűlölet megnyilvánulásáig. Figyelmeztető jelek ezek, mert akinek a szíve gyűlölettel van tele, az nemcsak a társadalmat rombolja és mérgezi meg, hanem elsősorban önmagát” – fogalmaztak a püspökök.

Szerintük ez téves út, amely a Biblia üzenetén és a zsidó-keresztény hagyományon alapuló értékkeretünk megkérdőjelezéséhez, aláásásához vezet, tették hozzá.

Heger is megemlékezett a gyertyás felvonulásról

A gyertyás tüntetés a mai polarizált időkben is a tisztességes, erőszakmentes, de a demokrácia értékeihez való megalkuvás nélküli ragaszkodás fontosságára emlékeztet a nézeteltérések ellenére is, írta a gyertyás tüntetés 35. évfordulója alkalmából Eduard Heger megbízott kormányfő a közösségi oldalán.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »