Potápi Árpád János: 1956 szinte minden magyar családot érintett

Potápi Árpád János: 1956 szinte minden magyar családot érintett

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve annak leverése szinte minden magyar családot érintett – mondta a Londonban tartózkodó Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap telefonon az MTI-nek.

Potápi Árpád János elmondta: szombaton megnyitó beszédet tartott a Nagy-Britanniában és Észak-Írországban működő magyar hétvégi iskolák vezetőinek és tanárainak 6. londoni értekezletén, amelyet a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezett. A 2 napos rendezvényen Észak-Írországtól Angliáig, Walestől Skóciáig 25 magyar iskola, intézet vezetői, tanárai vettek részt, és a győri Szent István Egyetem oktatói tartottak előadásokat. Potápi Árpád köszönetet mondott Norton Évának, a MAOSZ elnökének.

Szombaton este az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a londoni Magyar Házban ünnepi fogadást tartottak, ahol Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete köszöntőt és Potápi Árpád János ünnepi beszédet mondott. Az államtitkár felidézte: arról beszélt, hogy bárhol is éljenek magyarok a nagyvilágban, megemlékeznek 1956-ról, 56 hőseiről és azokról, akiknek a szabadságharc utáni megtorlás miatt el kellett hagyniuk hazájukat. Hozzátette: a menekülők megerősítették a diaszpórát, a magyar közöségeket világszerte.

Hírdetés

Az államtitkár beszámolt arról, hogy londoni programja következő napján, vasárnap 1956-ra emlékezve református istentiszteleten vett részt. Ehhez kapcsolódva köszönetet mondott Salánki István lelkipásztornak, aki segíti az ott élő magyarok identitásának megőrzését, megerősítését, tevékenységének is elismerése, hogy sokan a világ más tájairól is szívesen látogatnak vissza hozzájuk. Potápi Árpád János elmondta, hogy vasárnap a római katolikus szentmisét követő ünnepi beszédében köszönetet mondott Csicsó János atyának nemzetmegtartó szolgálataiért. Egyben párhuzamot vont 1956 és Kapisztráni Szent János között, akinek emléknapja szintén október 23-án van, ugyanis 1456. október 23-án hunyt el. Az 1456-os nándorfehérvári győzelemre emlékeztető déli harangszó nem csupán Hunyadi Mátyásnak és a vár falainál harcoló Kapisztráni Szent Jánosnak, de bizonyos szempontból 1956 hőseinek is szól – tette hozzá az államtitkár.

Potápi Árpád János felidézte: ünnepi beszédében kitért arra is, hogy szinte minden családot érintett 1956. Neki magának is több rokona él szerte a nagyvilágban, közülük van, aki Nagy-Britanniában. Hozzátette: 1956-ban nem csak az ország határain belül, de az egész Kárpát-medencében – Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken – reménykedtek a magyarok a forradalom sikerében. Az 1956-os forradalom leverése után több mint 20 ezer magyar menekült Nagy-Britanniába, jelenleg mintegy 100-110 ezren élhetnek ott. A nemzet története családok története is – fűzte hozzá az államtitkár.

MTI

The post Potápi Árpád János: 1956 szinte minden magyar családot érintett appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »