Portugália ismét rekordokat döntött a napenergia termelésben

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az AleaSoft Energy Forecasting szerint május utolsó hetében az olasz és a skandináv piac kivételével minden jelentős európai villamosenergia-piacon csökkentek az áramárak – számol be a PV Magazine. Emellett Portugália ismét megdöntötte a napi napenergia-termelés rekordját.

Az AleaSoft Energy Forecasting elemzése szerint az érintett időszakban a legtöbb nagy európai piacon mérséklődtek az átlagos villamosenergia-árak. A belga, a brit, a holland, a német, a francia, a spanyol és a portugál piacon az előző héthez képest csökkenés volt tapasztalható, kivételt képeztek az olasz és a skandináv piacok, ahol az árak 6,7, illetve 12 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb csökkenés Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában következett be 56, 59, illetve 60 százalékkal.

Május utolsó hetében a heti átlagárak a francia, spanyol, portugál és skandináv piacok kivételével minden piacon meghaladták az 55 euró per megawattórát. Franciaországban volt a legalacsonyabb a heti ár 16,13 euró per megawattórával, míg Olaszországban a legmagasabb, 102,60 euró per megawattórával. A brit és az olasz piac kivételével az összes vizsgált piacon legalább egyszer negatív villamosenergia-árakat regisztráltak a múlt héten. A holland piacon a hatodik egymást követő héten a legalacsonyabb árat június 2-án 15:00 és 16:00 óra között mínusz 81,00 euró per megawattóra volt.

Hírdetés

Az AleaSoft Energy Forecasting szerint a magasabb szélenergia-termelés és az alacsonyabb villamosenergia-kereslet egyes piacokon lefelé irányuló hatást gyakorolt az árakra a hónap utolsó hetében. A portugáliai és spanyolországi árcsökkenést az Ibériai-félszigeten megnövekedett napenergia-termelés is befolyásolta. Június első hetében az AleaSoft előrejelzése szerint a legtöbb piacon emelkedni fog az áram értéke, mivel a szélerőművek termelésének csökkenését és a legtöbb piacon a villamosenergia-kereslet növekedését prognosztizálják.

Május utolsó hetében a napenergia-termelés a legtöbb nagy piacon csökkent, a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal Németországban. Portugáliában azonban 9,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható a héthez képest, és a második egymást követő héten megdöntötte a fotovoltaikus energiatermelés napi rekordját, amely május 27-én 21 gigawattórát el. Június első hetében Spanyolországban és Olaszországban várhatóan csökken, Németországban viszont nő a napenergia-termelés.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »