Portugália átvette az EU Tanácsának soros elnökségét

Portugália átvette az EU Tanácsának soros elnökségét

Portugália pénteken átvette Németországtól az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét.

Nagy megtiszteltetés és felelősség átvenni a stafétabotot Angela Merkel német kancellártól” – írta Twitter-üzenetében Antonio Costa portugál miniszterelnök.

A dél-európai ország az EU-hoz való 1986-os csatlakozása óta negyedik alkalommal tölti be ezt a tisztséget, amelyben féléves rotációban váltják egymást a tagállamok.

Hírdetés

„A járványra való tekintettel biztosítani kell, hogy a pénzügyi támogatásról szóló döntések észrevehetően befolyásolják az emberek életét, a megélhetést, a munkaerőpiachoz való hozzáférést és a foglalkoztatási lehetőségeket. Elnökségünk ezt igyekszik előmozdítani” – mondta Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter egy december végi nyilatkozatában.

A soros elnökség további céljául tűzte ki az Európai Unió szociális pillérének megerősítését, ezzel kapcsolatban Portóban május elején szerveznek csúcstalálkozót. Fejleszteni kívánja továbbá az uniós kapcsolatokat a transzatlanti, az afrikai, a latin-amerikai partnerekkel és a csendes-óceáni térséggel is.

Portugália a német soros elnökség feladataiból az uniós migrációs politika véglegesítését és a Brexit utáni uniós–brit kapcsolatokról szóló egyezmény konkrét megvalósítását viszi tovább. A portugál elnökség mandátuma június 30-án jár le, ezt követően Szlovénia veszi majd át a hat hónapra szóló tisztséget.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »