Porszem a gépezetben: Szíriából "menekült" homokost vertek meg az antirasszista Szigeten, mert azt hitték, cigány

Porszem a gépezetben: Szíriából "menekült" homokost vertek meg az antirasszista Szigeten, mert azt hitték, cigány

A történetet a kanadai nagykövet, Isabelle Poupart osztotta meg a Twitteren #NotMySziget (Nem az én Szigetem) hashtaggel. Azt írja, sokkolva tapasztalta, hogy a fesztiválon múlt pénteken egy fehér fiatal férfiakból álló csoport megverte a Vancouverben élő, de damaszkuszi születésű írót és „melegjogi aktivistát”, Danny Ramadant (a Danny persze csak művésznév, a valódi neve Ahmed, ő vezette a vancouveri buzifelvonulást), aki a könyvéről tartott előadást a Szigeten, mert azt gondolták róla, hogy „roma”. (Szerintünk azonban inkább azt gondolhatták róla, hogy cigány, ráadásul köcsög cigány – a szerk.)

„2018-ban. Európában. Ez elfogadhatatlan. Harcoljunk együtt a rasszizmus és az előítéletek ellen” – szól a kanadai felhívás.

Hírdetés

A Sziget – ahogy korábban is – rasszizmusellenes kampányt is futtatott, idén szívekkel és szivárványokkal dísztett plakátokkal hirdették, hogy szeressük az idegent, a buzit stb. (Többnyire hatott is az üzenet.)

Az esetről az Index megkérdezte a Sziget antirasszistáit, akik azt írták:

A Szigeten pont az a jó, hogy nem hullik termékeny talajra egy ilyen szélsőséges vélemény, mindemellett mélységesen elítéljük, ha ilyen eset megtörténik. Azt azonban hisszük, hogy egy esetből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a teljes Szigettel kapcsolatban, s bár ez a Szigeten történt, nem a Sziget szellemiségét tükrözi, hanem éppen ellentétes azzal.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »