Porosenkót nem engedték ki az országból – ukránellenességgel vádolja a parlament alelnökét

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken bejelentette: reggel megakadályozták abban, hogy elhagyja Ukrajnát.

A jelenleg ellenzéki képviselőként politizáló volt államfő az ukrán-lengyel határátkelőn készült videófelvételt tett közzé, ahonnan elmondása szerint annak ellenére küldték vissza, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentum.

Petro Poroshenko, the former president of Ukraine , has been barred from leaving his country once more.
Despite having a document signed by the Speaker of the Rada, he couldn’t travel to the USA and Poland, as confirmed on his social media…
😂😂😂 pic.twitter.com/w62v1BNVwz

— Richard (@ricwe123) December 1, 2023

Hadiállapot idején az ukrán tisztségviselők csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot.

Hírdetés

Az egykori államfő – Volodimir Zelenszkij jelenlegi elnök egyik legfőbb ellenlábasa – a történteket politikai indíttatású cselekedetnek minősítette, amely munkájának megzavarására irányult.

Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök később megerősítette, hogy ő vonta vissza Porosenko engedélyét. Kifejtette: a kiutazást előzőleg engedélyezték, de kapott egy levelet – amelynek a tartalmát nem oszthatja meg -, és emiatt vonta vissza Porosenko engedélyét.

Porosenko saját elmondása alapján Lengyelországba készült, ahol a kamionos blokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

A videófelvétel alá azt írta: "ez egy ukránellenes elterelés", mert nem csak az ő diplomáciai csapatának munkáját akadályozták vele , hanem az egész ország védelmi képességét is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »