Pollenek hálójában

Pollenek hálójában

A szlovák lakosság közel egynegyede virágpor-allergiával küzd. Elmondható hát, hogy alig akad olyan család, amelyben évről évre ne okozna időszakosan gondot az állandó tüsszögés, a szemviszketés és az orrdugulás.

A természet ébredése sokak számára egyet jelent az egyre kínzóbb allergiás tünetekkel. Minél több növény bújik ki a földből, minél több fa borul virágba, az allergiával küzdők számára annál nehezebb napok következnek.

A pollenekre érzékenyeknek és azon belül az úgynevezett keresztallergiával küzdőknek – sok más mellett – már most érdemes a táplálkozásukra is jobban odafigyelniük.

Bár nem létezik olyan diéta, amely a pollenallergiát „gyógyítaná”, az immunrendszer azzal is hatékonyabbá tehető, hogy milyen táplálék kerül nap mint nap az étrendbe.

A különféle kórokozók támadásakor az emberi szervezet immunrendszere akcióba lép, és mindent megtesz azért, hogy az oda nem illő elemeket kirakja. A szervezet általában tüsszögés, köhögés, orrfolyás által próbál megszabadulni a számára idegen betolakodóktól. Ha azonban ezt a jól működő rendszert valami felborítja, még az ártalmatlan virágport is ellenségnek ítéli meg, és ugyanúgy, mint egy betegség során, beindítja védekező mechanizmusát. Érdemes minél előbb odafigyelni a helyes táplálkozásra, mert ezzel sok kellemetlen tünet megelőzhető vagy csökkenthető.

• Amennyiben megoldható, szezonális zöldségek és gyümölcsök kerüljenek nagyobb mennyiségben a tányérra a hosszú utat bejáró importáruk helyett. Ez azért lenne fontos, mert a tárolás ideje alatt a gyorsan romló élelmiszerek allergizáló hatása fokozódik. Nem mellesleg, ami napon érett, az nemcsak finomabb, de vitaminokban és tápanyagokban is gazdagabb.

• Javasolt kerülni a jelentősen allergizáló ételeket, elsősorban a konzerválószerekben, a mesterséges színezékekben és az ízfokozókban bővelkedőket. Vagyis minden olyan élelmiszert, amely nem természetes, amely hosszan eltartható vagy erőteljes ízvilággal rendelkezik (gyorséttermi menük).

• A pre- és probiotikumok jó hatással vannak az immunrendszerre, természetes forrásai elsősorban a joghurtok és az egyéb tejtermékek.

• Eleve mellőzni kell az úgymond „veszélyesnek” minősülő élelmiszereket, a földimogyorót, az alkoholt és a csokoládét.

• Elengedhetetlen azonban a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása (naponta 2-3 l). Legyen ez tiszta forrásvíz, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé. Ásványi anyagokkal, vitaminokkal látják el a szervezetet, illetve segítik a méregtelenítést.

• Fontos még a rendszeres étkezés, illetve az alapos rágás. A behabzsolt táplálék nehezen emészthető, megbontja a bélcsatorna egyensúlyát, így a bél az egyébként nem felszívódó anyagokra is áteresztővé válik, és újabb allergiák alakulhatnak ki.

Hírdetés

Elmondható, hogy a keresztallergia nem azonos a táplálékallergiával, illetve az intoleranciával. Az utóbbiak tünetei ugyanis merőben más jellegűek, például: csalánkiütés, gyomorfájás, hasmenés, bőrviszketés, légutak duzzanata.

A keresztallergia azt jelenti, hogy a pollenekre érzékeny embereknél az allergénnel azonos rendszertani családba tartozó zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása fokozhatja a tüneteket.

Pollenallergia esetén ezek a tünetek az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, szem-, torok- és fülviszketés. A szénanáthások tizedénél sajnos előfordul, hogy a pollenszezonban bizonyos ételek fogyasztása közben vagy közvetlenül utána intenzív allergiás reakciók jelentkeznek. Példának okáért,

ha a parlagfűre allergiás dinnyeevés közben rohamszerűen tüsszögni, köhögni kezd, akkor esetében nagy valószínűséggel keresztallergia áll fenn.

Akinek volt már ilyen keresztreakciós tünete, a legjobb, amit tehet, hogy azt az ételt a pollenszezon ideje alatt elkerüli. Ezért érdemes táplálkozási naplót vezetni, így feltérképezhetők a pozitív vagy negatív tüneteket okozó ételek és azok még tolerálható mennyisége.

Pollenszezonban az allergiás reakciót felerősíthetik a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. Például a paradicsom, a hal, a penészes sajt, a füstölt étel, a csokoládé, a citrusfélék, a kávé és az alkohol.

A fűszerek közül a curry és a fűszerpaprika kapszaicintartalma okozhat gondot. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a gyógynövények is válthatnak ki tüneteket, így a főzetük és az illóolajuk használata ebben az időszakban meggondolandó.

Íme a növények, amelyek pollenjei az utánuk felsorolt ételekkel együtt a legtöbb esetben keresztallergiát okozhatnak:

A fűfélék közé sorolható a narancs, a sárgadinnye, a görögdinnye, a paradicsom, a fehérrépa, a burgonya és a mogyoró.

A nyírfapollenre allergiásoknál gondot okozhat az alma, továbbá a körte, a cseresznye, az őszibarack, a sárgabarack, a szilva, a kivi, a mogyoró, a mandula, a zeller, a sárgarépa, a burgonya, a szelídgesztenye és a petrezselyem.

Ürömallergia esetén ajánlatos kerülni a zellert, a sárgarépát, a napraforgót és a mézet.

Feketeüröm és parlagfű tekintetében a dinnye, a banán, a cukkini és az uborka válthat ki fokozott reakciót.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/17. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »