Polgármesterek is segítettek külföldieknek hamis magyarországi lakcímhez jutni

Polgármesterek is segítettek külföldieknek hamis magyarországi lakcímhez jutni

Polgármesterek is segítettek külföldieknek hamis magyarországi lakcímhez jutni

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt tizenhat személlyel szemben, akik Csongrád megye két településén 2012-2015 között segítettek abban, hogy külföldi lakóhelyű, honosított magyar állampolgár valótlan magyar lakcímre jelentkezhessen be. Az érintetteket 59 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. 

Hírdetés

A vád szerint 2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. Ebben segített nekik a két település polgármestere és két önkormányzati dolgozó is. 

Az egyik település polgármestere tizenegy valótlan lakcímbejelentésnél szállásadóként tüntette fel magát, míg a másik település polgármestere tíz esetben rábeszélt egy másik vádlottat arra, hogy írja alá a bejelentő lapokat szállásadóként.

A két önkormányzati dolgozó  az adminisztrációban segédkezett, beszerezték a lakcímbejelentő lapokat, segítettek a kitöltésében, benyújtásában, és olyanokat toboroztak, akik vállalták, hogy fiktív szállásadóként a lakcímbejelentő lapokat aláírják. Az egyik önkormányzati dolgozó tizenkét esetében szállásadóként is feltüntette magát. A többi vádlott szállásadóként írta alá a fiktív lakcímbejelentési lapokat.

A vád szerint az egyik településen 52, míg a másik településen 90 külföldön élő magyar állampolgár lakóhelyének valótlan bejegyzésében segítettek.

Az ügyészség két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetés, nyolc további vádlottal – köztük a polgármesterekkel – szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátást kért. A külföldi lakóhelyű magyar állampolgárok megrovást kaptak.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »