Pofonegyszerű oka van a Barcelona mélyrepülésének

Pofonegyszerű oka van a Barcelona mélyrepülésének

Tizenhárom éve nem volt olyan, hogy a Barcelona zsinórban három spanyol bajnokiját elveszítse. A katalánok mélyrepülésének egyik legfőbb oka, hogy a Neymar-Messi-Suarez triónál „lemerült az elem”. Ráadásul Luis Enriquének gyakorlatilag nincs variációs lehetősége.

Pánik üzemmódba lépett a Barca – ezzel a címmel jelentett meg írást a Marca spanyol sportnapilap online kiadása, miután az együttes a Real Madrid és a Real Sociedad után újabb vereséget szenvedett a spanyol élvonalban. A Luis Enrique vezette gárda vasárnap este hazai pályán, a Valencia ellen kapott ki. A katalán sztárcsapat az elmúlt hetekben csak árnyéka önmagának. Tizenhárom éve nem fordult elő, hogy egymást követő három bajnokiján is pont nélkül maradjon. És az már csak „hab a tortán”, hogy fásult, magukhoz képest ötlettelen játékot követően búcsúztak a Bajnokok Ligája küzdelmeitől is a negyeddöntőben.

Összeszedtük azokat az esetleges okokat, amik odáig vezettek, hogy öt fordulóval a bajnokság vége előtt – ahogy azt Luis Enrique megfogalmazta – a Barca teljesen kimerítette hibakeretét. Több fórumot, blogot, véleményt elolvasva a rossz szereplés indokai az alábbi pontokban foglalható össze:

a rövid kispad a csapat fizikális és mentális fáradtsága a Messi-Suarez-Neymar trió formahanyatlása.

Több ezer perc a lábakban

Nem túlzás kijelenteni: a Messi-Suarez-Neymar, azaz az MSN-ként emlegetett hármas rossz teljesítménye a csapat csapnivaló szereplésének kulcsa. A The Times újságírója, Gabriele Marcotti írásában egy igen fontos tényezőre mutat rá: a három játékos az elmúlt évben összesen 16.058 percet töltött a pályán, ez 18 százalékkal több mint Bayern München és 57 százalékkal több mint a Real Madrid kulcsjátékosaié. További beszédes adat, hogy a Valencia elleni mérkőzést megelőző harminc napban a trió összesen három gólt szerzett. A korábbi harminc napos periódusokat nézve ez a szám a húsz lőtt gól körül mozog.

A katalán klub a 2015/2016-os idényben már 54 mérkőzést játszott. Ebben benne van egy kiruccanás Japánba, a klubvilágbajnokságra, illetve az Európai és a Spanyol Szuperkupa-döntő mérkőzések is. Ehhez jön még pluszban, hogy mindhárman rengeteget utaznak, legutóbb épp a világbajnoki selejtezők miatt kellett Dél-Amerikába repülniük. Összegezve a számsorokat máris ott tartunk, hogy fejenként egy szezonban 50-60 mérkőzés van a lábakban. Arról nem is beszélve, hogy nyáron tettek egy „pr-túrát” az Egyesült Államokban. (A legnagyobb marketingértéket képviselő csapatok, mint a Real Madrid, a Barca vagy a Manchester United rendszeresen túráznak Észak-Amerkában és Ázsiában a csapat népszerűsítése céljából.)

Hírdetés

„Te is hulla fáradt vagy?” Lionel Messi és Neymar egymás közt Fotó: GERARD JULIEN / Europress/AFP

A földöntúli teljesítményeik láttán a sportszerető közönség hajlamos megfeledkezni arról, hogy ezek a sztárok is csak emberek, akik olykor hullámvölgybe kerülnek és nem képesek minden mérkőzésen száz százalékos teljesítményre. Ha már az emberi oldalról közelítünk a rossz szereplés felé, akkor érdemes megemlíteni: még a Barcelonába való 2013-as visszatérése előtti adócsalás miatt vizsgálódnak Neymar ellen Brazíliában. Játékostársának, az argentin zseninek is lehetnek piszkos ügyei. Messi ellen Spanyolországban régóta folyik eljárás – szintén adócsalás vádjával. A bíróság azt feltételezi, a többszörös aranylabdás offshore cégeken keresztül 6.5 millió dollárral „könnyített” a spanyol államon. Az El Confidencial értesülései szerint Messi legalább egyszer, a Mega Star Enterprises nevű cég tulajdonosaként írt alá, 2015 óta pedig az édesapja, Jorge a panamai cég egyedüli tulajdonosa. A támadó egyébként perrel fenyegette meg a lapot.

Egyáltalán nem kizárt, hogy a fenti ügyek komolyan befolyásolják a két zseni pályán mutatott teljesítményét.

Az persze elképzelhetetlen, hogy a világklasszis csatártrió bármely tagját Luis Enrique a kispadra ültesse. Erről árulkodik, hogy a 2015/2016-os szezonban a három játékost eddig összesen csak négyszer helyettesítették. Ez azt eredményezte, hogy Neymarnál, Messinél és Suareznél áprilisra gyakorlatilag „lemerült az elem” – a formahanyatlás az előbbi két játékos esetében érzékelhető látványosan.

Szűk keret?

Rendben, de mi a helyzet a keret többi tagjával, akik jó része szintén Bajnokok Ligája-győztes, és nagyszerű labdarúgó? Az első csapat mögött hiába működik egy világszínvonalú akadémia (La Masia), Luis Enriquének korán sem olyan széles a merítési lehetősége, mint azt elsőre feltételezhető. Több elemzés is azt fejtegeti, hogy a rövid kispadot az MSN mellett a horvát válogatott sztárja, Ivan Rakitic sínylette meg leginkább. Az állítás igazságtartalma legjobban az El Classicón mutatkozott meg, ahol a Barca hazai pályán kapott ki a Realtól. Az április találkozókon jól látható volt, hogy a középpálya egyik motorja a mérkőzések második félidejének közepére elfárad. Ugyan két játékos is alternatívaként szolgálna a helyettesítésre, de Rafinha az ősszel megsérült, Arda Turan pedig egyelőre képtelen felvenni a csapat ritmusát. (A Real Madrid elleni derbin látványos volt a különbség. Ahogy a török pályára lépett Rakitic helyett, átjáróház lett a Barca középpályája). Arról nem is beszélve, hogy a csatársorban bevethető Munir El Haddadi nem igazán nyerte el a tréner bizalmát.

A védelem összetétele esetében sincs túl nagy variációs lehetőség: Jérémy Mathieu és Thomas Vermaelen hetek óta sérült, ráadásul a soron következő, Deportivo elleni mérkőzésen Gerard Piqué sem játszhat eltiltás miatt. Valószínűleg a védelem tengelyében Javier Mascherano mellett a szezonban többnyire mellőzött Marc Bartra játszik majd.

Ám, ahogy Luis Enrique fogalmazott: „Tudjuk, hogy még mindig a kezünkben van a sorsunk. Ha van csapat, amely képes megnyerni a soron következő öt meccsét, akkor ez az”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »