Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek alakulhatnak ki. Északkeleten még a hó dominál, az ország többi részében az eső, nyugaton pedig nem esik. Szolnokról azonban már ónos esőt jelentettek.

A délutáni óráktól a fővárosban főleg a budai hegyekben, majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos váltja fel a havazást, így

vastag jégpáncél alakulhat ki.

Estig a legtöbb, akár öt milliméternél is több ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka – ahogy enyhül az idő – egyre északkeletebbre, Borsod irányába tolódik az ónos csapadékkal érintett terület.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a halmazállapot-váltás határa, a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége nehezen előrejelezhető, az időjárási helyzet függvényében

ónos esőre piros riasztást

is kiadhatnak.

Hírdetés

Az Időkép órára bontott előrejelzése Budapestre azt mutatja, hogy 11-re már a fővárosban is ónos eső miatti citromsárga riasztás van érvényben, és ez így marad nagyjából 14 óráig:

A meteorológiai szolgálat a tartós, többórás ónos eső veszélye miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Gyenge ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék területén.

Csütörtök egész napra érvényes figyelmeztetés ónos eső miatt:

A következő órákban ónos esőre az alábbi járásokban kell számítani:

Az előrejelzés szerint az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig, de pénteken további tartós, kiadós eső várható.

A havazás legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan akár 15 centiméternél több is összegyűlhet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »