Pirityiné Szabó Judit Törökkanizsán és Martonoson megtekintette az anyaország által támogatott fejlesztéseket

Pirityiné Szabó Judit Törökkanizsán és Martonoson megtekintette az anyaország által támogatott fejlesztéseket

Törökkanizsára és Martonosra látogatott ma Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az anyaország által támogatott fejlesztések helyszínein jártak a két településen.

Énekszóval fogadták a vendégeket a törökkanizsai Szent György templomban, ahol nemrégiben felújítási munkálatok zajlottak. Ezt követően a templom szomszédságában álló Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola felújított és korszerűsített tankonyháját is megtekintették, ami nemrégiben ugyancsak a magyar kormány támogatásából újult meg. Ellátogattak továbbá a törökkanizsai katolikus temetőben felújított Tallián-kápolnához is.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosak a beruházások a magyar kormány támogatásával.

– Közel 40 millió forint került ide Törökkanizsára az elmúlt években. Ezek a beruházások, amelyeket a mai nap megtekintettünk, jórészt az oktatási, illetve az egyházi szférára vonatkoznak. Komoly támogatásokról van szó.

Hírdetés

A körút Martonoson folytatódott, ahol elsőként az elmúlt időszakban nagy változásokon átesett helyi Művelődési Házhoz látogattak el a vendégek. Itt készülőben van az intézményhez tartozó könyvtár is, amely a magyar kormány 5,2 millió dináros támogatásából valósul meg a közeljövőben. A következő állomás a martonosi általános iskola volt. Szepesi Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint hamarosan teljes egészében megújul az épület.

– Az iskola felújítása a modern elvárásoknak megfelelően történik. Intézményünknek az idei tanévben 103 tanulója volt, a következő tanévtől 108 tanulóra számítunk, ami nagyon sokat jelent számunkra.

A találkozón Pirityiné Szabó Judit elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség egyik legfontosabb ismérve, hogy mindig tud középtávon és hosszú távon is gondolkodni és előrelátóan fogalmazza meg a célkitűzéseit. – Mi ehhez próbálunk felcsatlakozni és segíteni az elsősorban közösségi létesítmények felújítását, felszerelését. Természetesen az identitásmegőrzés klasszikus területei mellett, az oktatás, a kultúra és a hitéleti kérdések mellett 2015-2016 óta a helyben maradást, az itthoni boldogulást segítő gazdasági vállalkozásokban is támogatást tud nyújtani a magyar kormány.

A látogatás a martonosi katolikus templomnál ért véget, amelyen jelenleg is zajlanak a külső és belső vakolási munkálatok, valamint a villanyhálózat teljes cseréje. A beruházás a magyar kormány több mint 10 millió forintos támogatásából valósul meg.

Vajdaság Ma

The post Pirityiné Szabó Judit Törökkanizsán és Martonoson megtekintette az anyaország által támogatott fejlesztéseket appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »