Pintér Sándor kapta az új egészségügyi csúcsszervezet irányítását

Pintér Sándor kapta az új egészségügyi csúcsszervezet irányítását

A Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerepét, utóbbi december 31-én meg is szűnik. Az új szervezet a korábban ismertnél nagyobb jogköröket kapott.

A kormány november 17-én hozta létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), a szerdán megjelent újabb kormányrendeletek pedig már az új szervezet irányításáról és feladatköréről is rendelkeznek. A létrehozásáról szóló rendeletben az szerepelt, hogy „feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.

A feladatokat most részletező rendelet szerint azonban

az OKFŐ a teljes egészségügyi intézményrendszer irányítását átveszi, minden intézmény esetében gyakorolja a fenntartói, irányítói és munkáltatói jogokat.

Emellett javaslatot tesz az intézmények éves költségvetésére, meghatározza a gazdálkodás rendjét, gazdálkodik a létszámmal és kezeli a fejlesztéseket is.

Hírdetés

A főigazgatóság lesz az egészségügyi államigazgatás csúcsszerve, az eddig a feladatok többségét ellátó Állami Egészségügyi Ellátó Központ beolvad az új szervezetbe, és december 31-én megszűnik.

Egy másik kormányrendeletben pedig a veszélyhelyzet idejére,

2021. február 8-ig az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítására az operatív törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős minisztert, tehát Pintér Sándort jelölte ki a miniszterelnök.

Az országos kórház-főigazgatót is a kormányfő nevezi majd ki a belügyminiszter javaslatára.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »