Pietro Parolin bíboros államtitkár telefonon beszélt Irán új elnökével

Pietro Parolin bíboros államtitkár telefonon beszélt Irán új elnökével

Pietro Parolin államtitkár augusztus 12-én délelőtt telefonon beszélt az Iráni Iszlám Köztársaság új elnökével, Maszúd Peszeskjánnal, hogy gratuláljon megválasztásához. Egyben kifejezte a Szentszék aggodalmát a közel-keleti háború eszkalálódásának veszélye miatt, valamint szorgalmazta a párbeszédet, a tárgyalásokat és a békét.

Az Izrael elleni várható iráni támadás árnyékában – amelyre amerikai források szerint már a következő negyvennyolc órában sor kerülhet – Pietro Parolin bíboros államtitkár augusztus 12-én délelőtt telefonon beszélt az iráni elnökkel. A bíboros gratulált az Iráni Iszlám Köztársaság élére július elején megválasztott elnöknek, aki július 28-án kezdte meg hivatali idejét. Továbbá „kitért a közös érdekeket érintő kérdésekre, kifejezte a Szentszék komoly aggodalmát a Közel-Keleten zajló események miatt, és megismételte, hogy mindenféleképpen el kell kerülni a folyamatban lévő nagyon súlyos konfliktus kiszélesedését. Ehelyett előnyben kell részesíteni a párbeszédet, a tárgyalásokat és a békét”.

Mint ismeretes, a július 31-én, Teheránban meggyilkolt Iszmáil Hanije, a Hamász politikai vezetőjének halálára adott válaszként Irán részéről támadás várható Izrael ellen. Irán már áprilisban támadást indított Izrael ellen többtucatnyi drónnal és rakétával, amelyek közül néhányat Jordánia és Szíria fölött megsemmisítettek, és amelyek nem okoztak nagy károkat, sem áldozatokkal nem jártak. Ez is válasz volt a Damaszkusz elleni április 1-jei izraeli támadásra, amelyben meghalt Mohammad Reza Zahedi dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda egyik legfőbb vezetője, a Kudsz Erők magas rangú parancsnoka.

Ezúttal a kockázat komolyabb, és az egész nemzetközi közösség arra szólított fel, hogy kerüljék el a támadást, amely veszélyeztetné a teljes közel-keleti régió stabilitását.

Hírdetés

Múlt szerdai általános audienciája végén Ferenc pápa is megismételte korábbi felhívását minden érintett félhez, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki, azonnal tartsanak tűzszünetet minden fronton, kezdve Gázával, ahol a humanitárius helyzet nagyon súlyos és tarthatatlan. „Imádkozom, hogy a béke őszinte keresése vessen véget a viszálynak, hogy a szeretet legyőzze a gyűlöletet, és a bosszút fegyverezze le a megbocsátás” – fogalmazott a Szentatya.

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

(hj)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »