Phenjan nyilatkozata olyan erős, mint a rakéta tolóereje

Phenjan nyilatkozata olyan erős, mint a rakéta tolóereje

Majdnem két és fél hónap elteltével végzett rakétakísérletet Észak-Korea, az évben már a tizenhatodikat. A tesztet szinte egy időben igazolta vissza a dél-koreai hadvezetés és az Egyesült Államok. Még a levegőben volt a kelet felé kilőtt rakéta, amikor Donald Trump amerikai elnököt tájékoztatták a tesztről. Akkor még csak a kilövés tényéről és irányáról tudtak neki beszámolni, szerdára derült ki, hogy a rakéta nem repült át a japán Hokkaido szigete felett, mint a legutóbbi, hanem a Japán-tengerbe zuhant. Röppályáján négy és fél ezer kilométeres maximális magasságot érhetett el, és 53 percen át volt a levegőben.

A quick draft chart to compare today's missile test with previous #Hwasong launches this year. Will update when more info becomes available. #NorthKorea pic.twitter.com/mLOCB3ZqpJ— Andrew Facini (@andrewfacini) November 28, 2017

Mindkét adat rekordot jelent a Phenjan által kilőtt ballisztikus rakéták sorában, mert a nyári interkontinentális rakéta nem járt ilyen magasan, a legutóbbi, szeptemberi kísérletnél pedig csak 17 percet repült az egység. Szöul a kilövésre válaszul precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen. Tokió közölte, a rakéta Japán kizárólagos gazdasági tengeri övezetében csapódott be. 

Nem sokkal a helyi idő szerint kedd hajnali észak-koreai rakétakilövés után jött az ilyenkor menetrend szerinti hivatalos nyilatkozat Phenjantól, amely nem is a rakétakísérlet tényét, hanem a hozzá fűzött ideológiát volt hivatva közölni. Az észak-koreai állami televízióban hírül adták,

Phenjan nukleáris hatalommá vált.

Továbbá mint felelősségteljes nukleáris hatalom és békeszerető állam, Észak-Korea minden tőle telhetőt megtesz a világ békéjét és stabilitását szolgáló nemes cél érdekében, és fegyvereiket az amerikai imperialisták nukleáris zsarolási politikájával szembeni védekezés miatt fejlesztik. 

Hírdetés

http://mno.hu/

Phenjan a nukleáris fenyegetés terén tanúsított egyre nagyobb aktivitását az is jelzi, hogy tavaly az egész évre öt rakétakísérlet jutott, addig az idei év 11 hónapjára ennek több mint háromszorosa. 

A CNN amerikai hírtelevíziónak egy dél-koreai katonai tisztviselő azt nyilatkozta, Phenjan addig nem is érdekelt a diplomácia megszokott nyelvén beszélni az Egyesült Államokkal, amíg be nem mutatta teljes katonai elrettentési palettáját. Ezek szerint most a beszélgetés ideje jönne, de a két ország közötti tartós feszültség miatt biztos, hogy ez nem így lesz. 

Donald Trump Twitter-reagálásában inkább máris belpolitikai értelmezést talált a rakétakilövésnek. Azt írta, most még fontosabb az amerikai katonaság pénzügyi támogatása, és hogy a demokratáknak nem lenne szabad a költségvetéssel szórakozniuk, azt zsarolásként használva az illegális bevándorlásban elérni remélt pozícióikkal szemben.  

After North Korea missile launch, it's more important than ever to fund our gov't & military! Dems shouldn't hold troop funding hostage for amnesty & illegal immigration. I ran on stopping illegal immigration and won big. They can't now threaten a shutdown to get their demands.— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 29, 2017

Nem kilövési szezon

A 2011 óta az ország által elvégzett 86 kilövés közül eddig csak öt kísérletre került sor október és december között, és ez pedig meglepően egyszerű oknál fogva összefüggésben van a betakarítással. A cudar észak-koreai élelmezési helyzet miatt ugyanis minden emberi erőforrást a mezőgazdasági betakarításra irányítanak át, tehát a katonáknak is ki kell venni részüket a teherautók megpakolásából. Ez persze nem azt jelenti, hogy Kim Dzsong Un a ballisztikus mérnököket küldi a földekre, de az is igaz, hogy egy rakétateszt is sok minden megmozgatását igényli, magyarázta Shea Cotton amerikai Észak-Korea-szakértő a Business Insidernek. 

Az Észak-Korea ellen bevezetett ENSZ-szankciók része az üzemanyag-beviteli tilalom, amerikai vélekedés szerint még a megzőgazdasági munkálatokra, így az ellátásra is hatással lehet a jelentős üzemanyag-áremelkedés. És mivel a katonai járművek is jócskán isszák a dízelt, Kim Dzsong Unnak most a kelleténél jobban kell egyensúlyoznia, hogy az erődemonstráció is meglegyen, de a nép se elégedetlenkedjen. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »