Peugeot 508 SW Hybrid GT Line: Töltésvariációk minden mennyiségben

Peugeot 508 SW Hybrid GT Line: Töltésvariációk minden mennyiségben

Első blikkre mit mondhatunk arra, ha egy 225 lóerős, 250 km/órás végsebességű, százra 8 másodperc alatt sprintelő autó átlagfogyasztása alig lépi túl a 6 litert? Tegyük még hozzá: benzinből. Talán azt, hogy ilyen nincs, vagy csupán az autógyártók túlspilázott reklámjaiban. Ha viszont azt is hozzátesszük, hogy hibrid járgányról van szó, máris hihetőbbé válik a dolog.

Olyannyira, hogy hitelességét személyesen is megtapasztalhattam, a címben leírt verda tesztje során, amely mellesleg a francia márka jelenlegi zászlóshajója. Egészen pontosan: annak kombi változata. Részletesebb tapasztalataimat lássuk sorjában.

Az új generációs 508-asról van szó, amely kombi kivitelben ugyan nem akkora formatervezői durranás, mint a szedán, de a frissítések itt is elnézhetetlenek. Például a teljesen átszabott orr-rész, középen egy olyan hűtőmaszkkal, amelyet az Isten is ide teremtett, pláne a GT/GT PACK kivitel sakktáblaszerű krómbetéteivel.

Két oldalát pedig – szintén a generációváltás hozadékaként – a kardfogú tigris félelmetes agyarait idéző irányjelzők díszítik. Oldalt a nyitott ajtók keret nélküli ablakai emelik az autó eleganciáját, hátul deltásabbá vált a C-oszlop, az átrajzolt lámpák karcsú füstüveg buráit pedig magas fényű fekete betét köti össze.

Az összhatás egyszerűen lenyűgöző, és vitathatatlanul a legattraktívabb kombik közé emeli az autót.

A pici, csapott kormány a Peugeot egyik védjegyévé vált, ma már a márka zászlóshajójában is ilyet találunk. Itt is fölötte látjuk a műszerfalat, amely természetesen digitális, variálható tartalommal.

Kis ergonómiai fogyatékosság, hogy a volánt még az én 182 centimmel is gyakorlatilag az ölembe kellett húznom, hogy semmit ne takarjon ki a keskeny műszerblokkból. S ha már az ergonómiánál tartunk, másik vitatható pontja a „majdnem mindent képernyőn böködünk” stílusú vezérlés. Igaz, legalább az egyes funkciók szép formájú billenőkapcsolókkal hívhatók le, de beállításaik már kizárólag érintéssel történnek, beleértve a légkondit is. A rádió potmétere az egyetlen kivétel, na meg persze a volánon található nyomógombok.

Hírdetés

A helykínálat elöl pazar, az elektromosan állítható ülések valósággal körülölelik a testet, de a hátul utazók is egy középkategóriás kombi kényelmét élvezhetik.

Elöl-hátul magától értetődő az elektromos konnektivitás, magyarán a telefonunk vagy a laptopunk üzemeltetése/tölthetősége. Az alapon 530 literes csomagtér nem világverő, de 1780 literes, sík padlójú és kitűnően pakolható maximuma minden ilyen autótól elvárható szállítási lehetőségnek eleget tesz.

Végül a szereltség értékesebb tételei: 360 fokos kamerarendszer, 10 hangszórós, 515 wattos FOCAL prémium hifi, navigáció, masszírozó vezetőülés,  mozgásérzékelő belső világítás. Na és természetesen a fejlett vezetéstámogató rendszerek döntő többsége.

Itt legelébb mondjuk el gyorsan, amiről eddig még nem szóltunk: konnektorról is tölthető, tehát plug-in hibridről értekezünk.

Ezerhatos benzinmotorja 180, villanymotorja 110 lóerős, amiből 225 LE rendszerteljesítmény adódik. A 11,8 kWh-os akkumulátor a gyár szerint akár 54 km-re is elviszi a verdát, nekem 47 km-es maximumot sikerült összehozni. Viszont óriási előny a külső töltési lehetőségek széles skálája: az alap 230 V-os, 8 amperes (1,8 kW) kábelen kívül még 5 másik rendelhető az autóhoz, sorrendben: 3,6/7,4/11/22 kW teljesítménnyel. Az ötödik egy univerzális, maximum szintén 22 kW-os kábel. A közönséges szobai konnektorba dugható standard töltő kb. 6 és fél óra alatt durrantja tele a csontig lemerült 11,8 kWh-os akkut, míg pl. a 7,4 kW-os ún. wallboxnak ehhez nagyjából másfél órára van szüksége. A menet közbeni töltéssel pedig mi is szépen variálhatunk, pl. hogy hány km-re elegendő kraft álljon tartósan rendelkezésre az aksiban.

Egyébként az automatikus töltési módnál is van választási lehetőség, a kétféleképpen beállítható rekuperációval. Menetmód-választó is volt az autóban, Sport, Hybrid, Comfort és Electric rezsimekkel; a kétféle hajtás legelőnyösebb kombinációját nyilvánvalóan kombinációját nyilvánvaló a második garantálja.  A nyolcgangos automata váltó elektromos meghajtásnál is működik, de kapcsolásait ilyenkor is alig érezni. Ami pedig a fogyasztást illeti, a 2 liter alatti álomadatok természetesen csak a kellően feltöltött akkumulátor hatékony besegítésével hozhatók össze, elsősorban városi araszoláskor.

Ha viszont teszem azt, sztrádán hajtunk bőven 100 felett, gyorsan leszippantjuk az aksit, és marad a benzinmotor 7 liter körüli konzumja. Ám ha ilyenkor is tárolunk némi vésztartalékot a battériában, egy kemény gázadásra megérezzük a 225 lóerő összteljesítményt…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »