Petrodollár helyett jöhet a Petrojüan

Petrodollár helyett jöhet a Petrojüan

2022. 12. 10.

Kína több területen is szorosabb együttműködést kíván folytatni Szaúd-Arábiával és az Öböl-menti országokkal, az importált nyersanyagokért pedig jüanban fizetne – jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal (GCC) folytatott pénteki csúcstalálkozón.

“Kína továbbra is nagy mennyiségű nyersolajat fog importálni a GCC országaiból, emellett megnöveli a cseppfolyósított földgáz beszállítását, erősíti az együttműködést az olaj- és gázipari fejlesztés, a mérnöki szolgáltatások, a tárolás, a szállítás és finomítás területén” – fogalmazott a kínai államfő rijádi látogatásán – közölte az MTI.

Peking a kínai olaj- és gáztőzsdére támaszkodva saját valutájában, jüanban tervezi kifizetni az olaj- és gázszállításokat. A jüan használata a nemzetközi kereskedelemben erősen gyengítene az amerikai dollár fennhatóságán, ami gyengítheti az amerikai fizetőeszközt.

Hírdetés

Hszi Csin-ping az Öböl-menti országokkal – azaz Bahreinnel, az Egyesült Arab Emírségekkel, Katarral, Kuvaittal, Ománnal és Szaúd-Arábiával – közös találkozóján közölte továbbá, hogy Kína a következő 3-5 évben kétoldalú pénzügyi és beruházási megállapodásokat is tervez a GCC-vel.

A kínai államfő szaúd-arábiai látogatásának harmadik, utolsó napján vett részt a csúcstalálkozón. Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg és miniszterelnök az elmúlt napokban nem csak az olajipar terén állapodott meg szorosabb együttműködésben a kínai elnökkel, csütörtökön stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötöttek.

Az egyezményekben a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítéséről és a Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról állapodtak meg, de a szorosabb kooperáció értelmében egy regionális ellátóközpont létrehozása is kilátásban van, amely a kínai gyártók részvételét segítené elő a szaúd-arábiai megaprojektekben.

A csúcstalálkozón Hszi hangsúlyozta: fontos, hogy az együttműködések az egységesség, a fejlődés és a biztonság jegyében folyjanak, népszerűsítve ezeket az értékeket.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »