Peru kiadta Washingtonnak a 2005-ben eltűnt amerikai lány ügyében megvádolt hollandot

Peru kiadta az Egyesült Államoknak azt a holland férfit, akit egy 2005-ben eltűnt amerikai lány haláláért tart felelősnek az amerikai igazságszolgáltatás, és akit 2012-ben 28 évi börtönbüntetésre ítéltek egy másik fiatal lány meggyilkolásáért Peruban – közölte csütörtökön a BBC hírportálja.

A holland Joran van der Slootot bő tíz éve, 2012-ben ítélték el, miután egy limai pókerbajnokságról együtt távozott a 21 éves Stephany Floresszal, és a fiatal nőt másnap vérbe fagyva találták meg a férfi hotelszobájában. Van der Sloot még aznap Chilébe menekült, ott azonban nem sokkal később őrizetbe vették és visszavitték Peruba, majd miután beismerte, hogy megverte és megfojtotta a 21 éves egyetemista lányt, 28 évi börtönre ítélték különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért.

A perui rendőrség által csütörtökön közzétett felvételeken van der Sloot volt látható, ahogy a helyi hatóságok átszállították őt abból a börtönből, ahol már letöltötte szabadságvesztés büntetése felét egy limai légitámaszpontra. A bázison átadták az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek, akik várhatóan Alabamába fogják átszállítani az elítéltet.

A férfi neve már szűk két évtizede ismertté vált, amikor 2005-ben őrizetbe vették egy 18 éves amerikai lány eltűnésével kapcsolatban. Az Alabama államból származó Natalee Holloway a karib-tengeri Aruba szigetén részt vett egy iskolai kiránduláson, és egy ottani szórakozóhelyen nyoma veszett. A hatóságok szerint utoljára az akkor 18 éves holland férfival látták. Az ügyet az Egyesült Államokban és Hollandiában is feszült figyelemmel kísérték. A lány holtteste soha nem került elő, egy alabamai bíróság 2012 hivatalosan is halottnak nyilvánította őt.

Hírdetés

Van der Sloot ellen bizonyíték hiányában végül nem emeltek vádat a lány elrablásáért, ám 2010-ben – mindössze néhány nappal a perui gyilkosság után – egy alabamai bíróság zsarolással és csalással vádolta meg a férfit: az ügyészség szerint a holland 250 ezer dollárt csikart ki a Holloway családtól, amelynek azt ígérte, a pénzért cserébe elvezeti őket a lány holttestéhez.

Lima és Washington 2001-ben kötötte meg azt a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a vádlottakat a bírósági eljárás idejére – de csakis erre az időre – ideiglenesen kiadják a másiknak.

Az Interpol nemzetközi rendőrségi szervezet perui vezetője is hangsúlyozta, hogy van der Sloot csak ideiglenesen kerül az amerikai hatóságok kezére, míg lefolytatják vele szemben a zsarolás és banki csalás gyanúja miatt indított eljárást, majd visszahozzák a latin-amerikai országba, hogy letöltse börtönbüntetése fennmaradó részét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »