Pert nyert a tanárnő, akit Facebook-bejegyzése miatt küldött el a fideszes igazgató

Pert nyert a tanárnő, akit Facebook-bejegyzése miatt küldött el a fideszes igazgató

A magát ellenzékinek valló kecskeméti pedagógus, a magyar szakos Borosné Kerekes Lívia tavaly új munkahelyet keresett és pályázatot nyújtott be a kecskeméti Szent-Györgyi technikumba. A Népszava írása szerint a többszöri levélváltás és személyes találkozó után meg is egyeztek az akkor regnáló igazgatónővel, hogy szeptembertől kezdheti a tanítást.

Július 7-én a megbeszéltek szerint a tantárgyfelosztásról egyeztettek volna, de közölték vele, hogy mégsem fogják alkalmazni.

A magyar tanárnő azokban a napokban posztolt az akkori munkahelyéről a Hunyadi általános iskoláról egy véleményt, amelyben egyebek mellett az egyenlő bánásmód és a szakmaiság hiányáról, illetve a politikai összefonódásokról írt.

Egy nappal később, július 6-án egy rövid elektronikus levelet kaptam a Szent-Györgyiből azzal, hogy átnézték a tantárgyfelosztást, mégsem kívánnak foglalkoztatni. A legnagyobb meglepetésemre ezt az üzenetet már a kecskeméti közgyűlés Fidesz-frakciójának egyik képviselője, Papp Zoltán jegyezte igazgatóként

– nyilatkozta a Népszavának a tanárnő.

Borosné Kerekes Lívia szerint az ő facebookos írása – amelyben helyi fideszes közszereplőket is megemlített – miatt álltak el a szerződéstől. Arról nem tudott, hogy június utolsó napján a Szent-Györgyiben lejár az igazgatónő ötéves megbízatása és igazgatói pályázatot írtak ki, ahogyan arról sem, hogy az akkori igazgatónőn kívül lett volna más aspiráns.

Hírdetés

Megérzése szerint más sem. Nem hagyta magát, pert indított. Ahogy fogalmazott, kőkemény munkával beleásta magát a jogszabályokba, és

végül sikert ért el ügyvéd segítsége nélkül. A Kecskeméti Törvényszéken kimondták, 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt.

Kimondták azt is, hogy a Szent-Györgyi újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét.

Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a Facebook-poszt az oka a történteknek. A tanárnő azonnal másik munkahelyet kezdett keresni, sikerrel járt, szeptember 17-től írhatta alá a szerződést.

Az igazságtalanság az, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A kollégáim közül sokan úgy vannak vele, hogy inkább ne szóljunk, mert akkor bajba kerülünk. Nekem ez nem tetszik

– hangsúlyozta a döntés után Borosné Kerekes Lívia.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »